Реклама / Ads
0| 6891 |30.10.2012 НОВИНИ

Делото в Пазарджик - отложено

.
Делото срещу 13-те мюсюлмани обвинени в проповядване на радикален ислям, което се гледа в Пазарджик бе отложено за 28 ноември. Защитникът на шестима от подсъдимите адвокат Хари Харалампиев заяви в съда, че ключовият свидетел по делото Муафак Аласад е с инкохерентно мислене.
 

Пред "Дарик" адвокатът обясни, че то влиза в качествената характеристика на психично обременените хора.

Разпитан бе основният свидетел - сириецът с българско гражданство Муафак Аласад, един от първите учредители на фондация "Ал Уакф ал-Ислями". Той заяви, че 5- и 10-годишната програма на организацията "Ал Уакф ал Ислями" за България е предложена от представители на Саудитска Арабия съвместно с Главното мюфтийство у нас.

Той обаче не успя да си спомни как файловете с цялата структура на организацията и отчетите й са попаднали в компютъра му. Аласад заяви, че е бил притискан от ДАНС да се откаже от преводач. На излизане от съда той каза, че е невинен.

Стотици националисти от страната организираха шествия из града и митинги пред съдебната палата начело с Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Националния фронт за спасение на България.

„След като проблемът е политически, нормално е политиците да вземат отношение, а не да се крият”, каза Каракачанов. „Да се съединим, за да покажем, че единството на националистите стои над всички лични недоразумения”, каза Сидеров. „Ние сме тук, за да защитим България. От Кърджали сме.”

От Националния фронт отхвърлиха призива на Сидеров да се обединят в общ митинг. Валери Симеонов коментира: „Показваме, че сме против ислямизацията на България. От друга страна на този етап все още смятаме, че не е удачно да провеждаме съвместни митинги.”

Вчера мюсюлманите от ромския квартал "Изток" не прекрачиха прага на махалата от съображения за сигурност. Представителят им Райко Живков изказа мнение: „Те се опитват да превърнат Пазарджик във втора Катуница.”

По искане на защитата делото продължи с прослушване на аудио записа на Муафак Аласад от днешното заседание заради сериозни противоречия в показанията му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5552 |29.10.2012 Огнян Минчев: Политизирането на проблема в Пазарджик е опасно . 6| 7329 |29.10.2012 Четвърти опит да тръгне делото срещу Веселин Георгиев . 25| 7451 |29.10.2012 Имамите от Пазарджик - изплашени от ексцесии днес . 7| 5266 |27.10.2012 Цветанов с апел: Разумът да надделее в Пазарджик!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads