Реклама / Ads
8| 5186 |02.04.2015 НОВИНИ

Започна делото срещу шестимата задържани за радикален ислям в Пазарджик

.
Ахмед Муса
Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС.
 

Прокурорът по делото Недялка Попова каза, че са им повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война, предаде Фокус.  Освен това, на един от обвиняемите е повдигнато и обвинение за незаконно притежаване на оръжие. Събрани са доказателства за това, че в Пазарджик, Пловдив и Асеновград шестимата са действали в нелегална група, обособена на религиозен принцип с ръководител Ахмед Муса Ахмед. Групата е притежавала дрехи, шапки, ленти, знамена, носещи символите на „Ислямска държава”, която е обявена за терористична организация. Във „Фейсбук” профилите на обвиняемите има много снимки, видеозаписи, колажи на „Ислямска държава”. В мотивите си защо иска да останат в ареста, прокурорът посочи конкретно за всеки един от шестимата събраните доказателства.

 

За Йосиф Минчев от Пловдив са събрани доказателства за проповядване на религиозно-екстремистка идеология чрез показанията на двама от обвиняемите и двама свидетели. Той е определен като водач на пловдивската структура на групата на Ахмед Муса. По делото са приложени и веществени доказателствени средства, събрани на основата на СРС.

 

Вторият обвиняем Александър Иванов е имал в своя профил във „Фейсбук” знамена с логото на „Ислямска държава”, в дома му е открита книгата „Вероотстъпничество”, която е с проблемно съдържание. За него също има СРС-та, които доказват контактите му с Ахмед Муса. Александър Иванов е чел лекции в Пловдив на адреса, където живее с антидемократично съдържание. В дома му е намерена бойна пушка Щаер Манлихер – 8мм, боеприпаси – 9 бр. патрони от 8 мм, за които той няма разрешително. Той е осъждан през 2006 година. Присъдата му е тригодишен изпитателен срок, който е изтекъл, но това е негативна характеристика за него, посочи прокурорът.

 

Орхан Бързак от Пазарджик присъства на снимки със знамена на „Ислямска държава”. В извършената експертиза на съдържанието на профила му във „Фейсбук” е посочено, че той цели да героизира членовете на престъпни структури. Той има криминална регистрация по чл. 339 за незаконно притежаване на оръжие и криминална регистрация за нанесена телесна присъда по хулигански подбуди. Осъждан е за взрив, като му е наложена пробация. Изтърпял е наказанието си.

 

Райко Кърталов от Пазарджик също има проблемен „Фейсбук” профил – 5 проблемни файла със знамена на „Ислямска държава” и клипове. В превода на един от клиповете се съдържа призивът: „Напредвайте и се присъединявайте към джихада!”.

В профила във „Фейсбук” на Ненко Щерев от Асеновград се съдържа масово шествие със знамена на „Ислямска държава”. Той чете проповеди с антидемократично съдържание в Асеновград. В една от тях се казва: „Обявихме джихад, ще режим главите на пленените неверници!”.

 

Текстът се съдържа в профила му във „Фейсбук”.

Във „Фейсбук” профила на Веселин Стефанов от Пазарджик материалите, които се съдържат там са с крайно радикално съдържание. Има фотомонтаж, на който собствената му снимка е на фона на двама въоръжени бойци на „Ислямска държава”. Има клипове на арабски език с текст: „Ако не излезете на война, когато е нужно, Аллах ще ви накаже с много голямо наказание!”.

 

За шестимата обвиняеми прокурорът посочи също, че имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, за някои, че за агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража”. Съдебното заседание продължава с изслушването на защитата на обвиняемите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4503 |01.04.2015 Ново 20! Пращат делото "Октопод" в Спецпрокуратурата . 5| 4703 |01.04.2015 Поемните лица по делото срещу Йоско Костинбрадския ги хвана амнезията . 4| 4363 |30.03.2015 ВАС отхвърли и 5-те искания на "Бромак" по делото КТБ . 4| 5022 |27.03.2015 Започна делото срещу убиеца на Цвети, Ники и Влади, въпреки че го издирват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads