Реклама / Ads
11| 6155 |26.09.2012 НОВИНИ

Изслушват инкогнито свидетели в делото за радикален ислям в Пазарджик

.
Стотици мюсюлмани пробваха да влезнат в съдебната зала
Днес в Окръжния съд в Пазарджик продължава делото за проповядване на радикален ислям от организацията „Ал Уакф ал Ислями". Ще бъдат разпитани 30 свидетели и 10 вещи лица, някои от които под строга секретност.
 

По предварителна информация четирима от свидетелите са със защитена самоличност, имената им няма да бъдат оповестени и няма да се явят в залата на съда. Те ще бъдат разпитани по време на процеса чрез конферентна връзка. Гласовете им ще минават през специален модулатор, който ще ги променя до неузнаваемост.

Делото започна миналата седмица при засилени мерки за сигурност. 13-те подсъдими не се признаха за виновни пред Окръжния съд в Пазарджик.

Обвиненията срещу мюсюлманите са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководене и членуване в радикалната организация.

Саид Мутлу, имам от Сърница, е обвинен като ръководител на организацията у нас, за проповядване на радикален ислям - салафизъм, религиозна и расова омраза в джамиите в Сърница и Пазарджик, както и в кафене в Сърница.

Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Срещу осъждания вече за проповядване на радикален ислям имам от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати същите обвинения.

Останалите 10 подсъдими - Неджми Дъбов от Рудозем, Хайри Шерифов от Смолян, Байрам Ушев от Мадан, Ахмед Абдурахманов от Сатовча, Исмет Джалев от Благоевград, Мохамед Камбер от гоцеделчевското село Лъжница, учителят Юсуф Горелски от белишкото село Горно Краище, съпругата му Найме - също учителка, основателят на Съюза на мюсюлманите в България Али Хайредин и Али Ибрахим, ходжа от якорудското село Аврамово, са обвинени в членуване в незаконната фондация.

За дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу. В края на седмицата се очаква съдът в Пазарджик да постанови присъди за обвиняемите. Заседанието по делото започва в 9 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8943 |24.09.2012 Свидетели по делото "Октопод" уж не познавали Трактора, но ги подсетиха . 13| 7378 |23.09.2012 Свидетели по "Килърите" проговориха при Кулезич . 13| 4906 |11.09.2012 Започна се! Изслушват мераклиите за ВСС . 3| 5845 |02.05.2012 Звуков файл тества свидетелите по делото “Октопод”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads