Реклама / Ads
0| 2740 |03.08.2022 НОВИНИ

Делото за румънската Революция от 1989 г. отново е в съда

.
Делото за румънската Революция от 1989 г. отново беше изпратено в съда около шест месеца след като Върховният касационен съд поиска повторно разследване, съобщава в. ”Адевърул”.
 

По този начин бившият президент на Румъния Йон Илиеску, бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на военната авиация Йосиф Рус отново ще се изправят пред съда по обвинения в престъпления срещу човечеството. Съобщението беше направено от главния прокурор на Румъния Габриела Скутя.

 

На 14 февруари 2022 г. Върховният касационен съд върна делото на Главната прокуратура за повторно разследване, а на 21 март тази година разследването беше подновено. Габриела Скутя посочи, че обвинителният акт е фокусиран върху действията от периода 22-30 декември 1989 г. и не визира военни, които са изпълнявали заповеди.

 

Така според прокурорите Йон Илиеску, в качеството си на държавен глава, председател на Съвета на Фронта за национално спасение и на Висшия военен съвет, "е въвеждал в заблуда общественото мнение трайно, повтарящо се и систематично чрез телевизионните си изяви и излъчване на официални съобщения" с цел да затвърди и укрепи политическата си власт, придобита на 22 декември 1989 г, допълва БТА.

 

Тези действия са довели до създаване и разрастване на обща терористична психоза, довела до множество ситуации на "приятелски огън", в резултат на което в интервала 22-30 декември загиват 857 души, 2382 души са ранени, 585 души са лишени от свобода в нарушение на международното право, а 409 души понасят тежки страдания.

Тези деяния на обвиняемия Йон Илиеску са довели до "състояние на непосредствена и сериозна опасност за съществуването на значителна част от цивилното население на цялата територия на Румъния", твърдят прокурорите. Същите обвинения са повдигнати и срещу бившия вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившия началник на военната авиация Йосиф Рус.

 

Тримата обвиняеми бяха изпратени на съд първоначално през 2019 г.

"Румънската революция от декември 1989 г. се характеризира с поредица от основателни народни протести, социални и политически искания, улични боеве, масови демонстрации, жестоки въоръжени репресии, които започват в Тимишоара на 16 декември 1989 г., след това продължават в Букурещ и други румънски градове от следобеда на 21 декември 1989 г., като кулминацията е напускането на централата на Централния комитет на Румънската комунистическа партия от президентската двойка Николае и Елена Чаушеску на 22 декември 1989 г. - момент, който означава загубата на прерогативите на държавната власт от тяхна страна и края на комунистическата диктатура в нашата страна", се посочва в съобщение на прокуратурата.

 

Впоследствие на цялата територия на Румъния умишлено е разгърната мащабна, систематична и особено сложна военна акция, която е уникална в националната история и която причинява много голям брой смъртни случаи, наранявания, психически страдания и сериозно лишаване от свобода, подчертават прокурорите.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2746 |15.07.2022 Делото срещу Семерджиев може да продължи с години заради сложна експертиза . 0| 3043 |13.07.2022 Отложиха за втори път делото за смъртта на Милен Цветков . 0| 3503 |10.07.2022 След 31-годишно разследване, прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес . 0| 3811 |29.06.2022 Йоан Матев: Не знам защо от съда не са ме открили. Ще се явя на делото на 14 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads