Реклама / Ads
2| 2903 |01.06.2023 НОВИНИ

Демерджиев: Над 160 полицаи охраняват различни лица заради войната в прокуратурата

.
Източник: личен архив
МВР няма никакво отношение и няма да бъде замесено във войната в прокуратурата, въпреки, че тя вече ни засяга. Възлагат ни се множество задачи след взрива по трасето на главния прокурор.
 

След този инцидент активността на прокуратурата нарасна в пъти. Над 160 полицаи в момента охраняват различни лица заради войната в прокуратурата. Това ни се налага с актове на прокуратурата, а те са задължителни.

 

Много пъти полицаите са поставяни в унизителното положение да стоят в заведения, което е хабене на ресурс.

 

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на изслушването му в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС.

 

В тази връзка той призова законодателят да вземе спешни мерки, за да не се обезкървяват силите на МВР и да се поставя в риск охраната по обществения ред заради създалата се ситуация.

 

На въпрос какви са критериите за охрана на дадено лице, министърът каза, че това са несвойствени правомощия, които се възлагат от прокуратурата на МВР.

 

„Рядко в постановленията има мотиви какво налага да се охраняват лицата от наши служители. Нещо повече – продължават да идват нови постановления“, изтъкна вътрешният министър.

 

„Следим процесите с миграцията много внимателно. Имаме план да засилим патрулите по границата, включително и от екипи на жандармерията. Предприемаме мерки за обезпечаване на автомобили за „Гранична полиция“ и изграждане на интегрираната система за наблюдение от 110 км. Имаме уверението, че ще бъдем значително подпомогнати от ЕК“, обяви вътрешният министър.

 

Той увери, че мерките дават значителен ефект. „За момента се справяме. Има индикации, че е възможно да се включат и други държави-членки на ЕС за подпомагане на охраната на границата ни“, съобщи Демерджиев. Той отчете, че днес нямаме заловен нито един нелегален мигрант. Въпреки това отчете, че има известна динамика на миграционните процеси. 

 

"Границата ни е вътншна на ЕС и опазването ѝ не е само наш приоритет, а на всички държави-членки. Това вече се осъзнава и охраната ѝ става приоритет", заяви той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3334 |31.05.2023 Демерджиев: Надделява версията, че убийците на Къро не са българи . 7| 3702 |30.05.2023 Калина Константинова опровергава Демерджиев: „Мъртви души“ сред бежанците няма и не е имало . 3| 2912 |30.05.2023 Демерджиев: МВР обмисля да има повече полиция пред училища и детски градини в определени часове . 1| 2634 |29.05.2023 49-годишна жена и 47-годишен мъж са арестувани за подкуп на полицаи в свиленградско село

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads