Реклама / Ads
5| 2917 |09.12.2021 НОВИНИ

Демерджиев поиска дисциплинарка за Гешев и заместничката му Цветанова

.
Иван Гешев, Иван Демерджиев
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев – главен прокурор Република България за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ. Писмото с предложението е изпратено до членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.
 

Причината е отказът на Прокуратурата на Република България на два пъти да предостави поисканата от Министерството на правосъдието информация във връзка с прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), касаещ т.нар. случайно разпределение на дела.

 

През изминалите месеци в медиите се появиха информации за пропуски,  нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт. По този повод, с писмо на министъра на правосъдието, адресирано  до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и  приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор.

 

Първото писмо до Иван Гешев – главен прокурор, с което беше отправена молба за предоставяне на посочената информация, беше изпратено на 20.08.2021 година. Седем дни по-късно, с  писмо, подписано от  Пламена Цветанова - заместник на Главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, от министъра на правосъдието е поискано да бъде уточнено в изпълнение на коя от дейностите на Министерството на правосъдието или по коя от определените в чл. 370 на ЗСВ насоки на взаимодействие с органите на съдебната власт, е направено искането за предоставяне на вътрешно-ведомствени актове на Прокуратурата на Република България, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор.

 

В отговор на това на 15.09.2021 г. е изпратено второ писмо до Прокуратурата. В него е пояснено, че информацията е поискана във връзка с упражняване на предвидените в ЗСВ правомощия на министъра на правосъдието и по повод становище на Прокуратурата на Република България, и в частност на главния прокурор, че съществуват сериозни съмнения за манипулация на ползваната в съдилищната система за случайно разпределение на делата.

 

Информация от Прокуратурата отново не е предоставена.

 

На 07.12.2021 г. министърът на правосъдието изпраща писма до Прокуратурата на Република България, до  ВСС, председателите на  ВКС, ВАС, апелативни съдилища, СГС и СРС с което е представен направеният от Министерството на правосъдието  преглед на прилагането на принципа на случаен подбор при разпределението на делата по предоставените данни от съдилищата. В него изрично е посочено, че само Прокуратурата не се е отзовала на двете отправени покани за представяне на данни.

 

Едва тогава с писмо от 09.12.2021 г., подписано от Пламена Цветанова – за Главен прокурор, на министерството на правосъдието са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Прокуратурата на Република България. Информацията не е пълна, тъй като не са представени заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август.

 

В предложението си до Прокурорската колегия ва ВСС министърът на правосъдието посочва, че с действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.3; 8.5; 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати (КЕПБМ), произтичащи от специфичните правила за етично поведение на административните ръководители. Съгласно цитираната норма: „Магистратът на ръководна длъжност се грижи за организацията и дейността на поверената му служба по начин, чрез който да бъдат постигнати най-добри резултати. Той осигурява и възможно най-добро сътрудничество с другите органи на съдебната власт и обществени служби при зачитане специфичната компетентност на всяка една от тях.”

 

С действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.6 КЕПБМ, съгласно които магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата

 

Констатираните дисциплинарни нарушения на правилата на професионалната етика по своята същност имат за последица и накърняване престижа на съдебната власт (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ).

 

Министърът на правосъдието предлага още да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ, като й се наложи съответното на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4348 |07.12.2021 Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела . 18| 6315 |06.12.2021 Държавата поиска “Труд” да освободи редакцията заради неплатени наеми . 16| 4429 |05.12.2021 К. Костадинов: Поисках отказ от депутатския си имунитет, за да се защитя в съда . 12| 5482 |05.12.2021 Министър Демерджиев: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени, има връзки на гл. прокурор с шефа на "Делта гард"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads