Реклама / Ads
2| 3359 |10.02.2022 НОВИНИ

Демерджиев: Горещо се надявам още другата седмица Йорданова да внесе искане за отстраняване на Гешев

.
Иван Демерджиев Източник: стопкадър, Нова телевизия
Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на главния прокурор, ако такова бъде внесено от министъра на правосъдието. Вярвам, че това ще стане. Горещо се надявам това да стане още следващата седмица. Оттам нататък Пленумът е длъжен да събере доказателства във връзка с твърденията за извършени нарушения или уронване на престижа на съдебната власт. Част от тези основания са дори неявяването на Гешев на заседанието на Пленума и на Прокурорската колегия.
 

Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев.

 

Той коментира и призоваването на премиера Кирил Петков да даде показания за казуси, които станаха обществено достояние през медиите.

 

„Прокуратурата очаква министър-председателят да направи собствено разследване. Това не кореспондира с призивите на г-н Гешев за разделение на властите. Работа на прокуратурата е да направи разследване“, смята ексминистърът.

 

По думите му публикациите в медии са основание за проверка на прокуратурата. Тя трябва да възложи задачи на МВР.

 

Демерджиев коментира и ситуацията, свързана с бащата на Иван Гешев, който е придобил дял от определена фирма: „Аз поставих въпрос – „На какво основание бащата на г-н Гешев е станал съдружник в това дружество?“, тъй като от документите не става ясно какви са аргументите той да придобие 2%. Още повече, че в сигнала се съдържат твърдения, че това е станало заради определени задължения, които са поети по досъдебни производства. За да се разсеят съмненията Иван Гешев трябва да даде този отговор пред обществото“, каза още Демерджиев.

 

„Има два случая, в които европейски съд е признал, че е нарушена презумпцията на невиновност. Част от сигналите засягат действия по досъдебни производства. Ако това се установи, имаме престъпление. Става въпрос за документи по случая КТБ. Това уличава политици от високите етажи на властта. Сочи се по какъв начин и къде са унищожени - близо до вилата на г-н Гешев. Твърдението е, че са унищожени от него лично“, обясни бившият правосъден министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3936 |14.01.2022 Адвокат: Надявам се Захарова да не бъде избрана, за да паднат маските . 3| 4391 |03.01.2022 Иван Демерджиев: Прокуратурата не иска да стигне до истината . 11| 28433 |22.12.2021 Президентът Радев към КРИБ на Домусчиев: Надявам се опитите на държавен рекет върху бизнеса да са вече история . 3| 5412 |15.12.2021 Мика Зайкова: Надявам се Асен Василев да увеличи приходите си дори само със спирането на кражбите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads