Реклама / Ads
2| 3030 |30.04.2023 НОВИНИ

Демерджиев: Пробите на Семерджиев не са взети по пълноценен начин, който да позволява пълно изследване

.
Вътрешният министър Иван Демерджиев Източник: БГНЕС
Пробите на Семерджиев не са взети по пълноценен начин, който да позволява пълно изследване. Има забавяне при вземането, което е необяснимо. Има и вземане на по-малко материал. Имало е немарлив подход към случая ”Семерджиев”. Ще сезирам компетентните институции за нередностите. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за ”На фокус”.
 

По думите му след като е намерен Семерджиев, следовател е дал указания кое и как да се извърши. "За мен е странно, че изследването е извършено в болница, чиято апаратура е по-малко чувствителна от тази на центъра на МВР за криминалистични експертизи", заяви той. 

 

Демерджиев проверява за още виновни за пробите за наркотици на Семерджиев

 

"За съжаление някои политически партии прибягват до това тези, които са ангажирали с купуване на гласове, да попаднат в листите, за да бъдат защитени. Идентифицирахме такива хора. Става дума за някои от най-големите партии.

 

По-често става дума за лица, които са по-назад в листите и са на неизбираеми места. Когато са кандидати за народни представители, не можем да ги разследваме. Бихме могли да направим справка дали има купувачи на гласове в парламента.

 

В съдебните актове ясно са посочени политическите сили, които са купували гласове и съм готов да предоставя съдебните решения", подчерта министърът. И допълни, че целта е МВР да не можем да ползва СРС и да води разследвания без да се мине в усложнения ред - през няколко институции.

 

"Не всички институции работят добре и в синхрон и понякога се правят опити да бъдат обструктирани такива производства с изтичане на информация и даване на възможност свидетели да променят показанията си", посочи той. 

 

Демерджиев не пожела да назове името на партиите. "Имаше повишаване на активността на купувачите на гласове. Знаехме, че след поправката на Изборния кодекс това ще се случи и дадохме указания по места. Макар прогнозите ни да се сбъднаха, противодействахме още по-добре, сравнявайки предходните избори.

 

Имаше опит за купуване на гласове от една партия за друга. Тази партия не влезе в парламента, докато голямата влезе и от дълги години определя ситуацията в страната. Има поне две политически сили, които са го правили на тези и на предходните избори", обясни той. 

 

"Много подробно сме ги разследвали, това са единични случаи. По места понякога определени хора толкова дълго време са работили на определени позиции, че всички кадри в държавната администрация са назначени от тях. Понякога те се отблагодаряват на избори - там няма размяна на пари, а на услуги. Прокуратурата е сезирана за опити за манипулиране на вот конкретно за Славена Точева - трета в листата на ГЕРБ-СДС във Варна.

 

Там има съчетание на два фактора - волята на лидера на партията и волята на местната организация, която иска да фаворизира определен кандидат в листата. Тези, за които е ясно, че са участвали, ще понесат своята отговорност.

 

По такива дела има прекратени производства или отказ за образуване на производства. Дори ни беше отказано да ползваме СРС. Понякога прокуратурата показва различен стандарт", смята той. 

 

Според него България има нужда от парламента като законодателен орган. Същото важи и за законопроекта, с който искаме да се справим с нелегалната миграция. Освен това има остра нужда от изменения в Закона за движение по пътищата. МВР не може да покрие всички дефицити в системите в държавата, но всички упреци се насочват към този, който работи най-активно.

 

България има нужда да се приемат и законите по ПВУ, защото приходите, които се очакват до голяма степен биха решили проблемите при съставянето на бюджета. НС трябва да се ориентира към законодателната ни дейност", коментира той. 

 

Демерджиев сподели и, че американският посланик е засегнал въпроса с липсата на законодателство в някои сфери. "Обсъждахме конкретни действия в две посоки - борбата с престъпления с трафик на хора и постигането на безвизов режим в САЩ", разкри министърът. 

 

"Опитите са влезе на територията на България на ден са 300 до 600 души. Вчера имаме първи ден, в който не сме заловили нито един. От началото на годината при 45% по-голям мигрантски натиск на границата, имаме 60% по-малко задържани на наша територия. 

 

Размерът на наказанията трябва да се вдигне, внесли сме законопроект за това. Фактът, че ЕС обявява нашата граница за приоритетна е много добре за нас", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2645 |24.04.2023 Делото Семерджиев: Ударът върху една от жертвите е с около 160 км в час . 4| 3251 |21.04.2023 На първа инстаниция: 20 години затвор за Георги Семерджиев . 5| 3101 |21.04.2023 Прокуратурата поиска над 22 години затвор за Георги Семерджиев . 3| 2929 |21.04.2023 Делото ”Семерджиев” на финалната права, очаква се съдът да произнесе присъдата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads