Реклама / Ads
0| 2996 |20.06.2022 НОВИНИ

”Демократична България” поиска държавата да поеме оперативния контрол над ”Лукойл”

.
Бургаската петролна рафинерия ”Лукойл Нефтохим” трябва да бъде под оперативния контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес. Това настоя депутатът от ”Демократична България” Ивайло Мирчев.
 

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира Мирчев и поясни в отговор на въпрос, че представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката.


По думите на депутата в Румъния е имало същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плащала данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това нямало как да се докаже.


Мирчев обясни със "сложна геополитическа, сложна енергийна ситуация, ситуация на пълен форсмажор" от "Демократична България" да искат създаването на парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл" в България.


Ивайло Мирчев не знае за срещи на вицепремиера и финансов министър Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ. "Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация", отбеляза той.


Мирчев определи като "изключително политическо лицемерие" опитите на бившия енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов да присвои темата за "Лукойл", защото по думите му по времето на управлението на ГЕРБ "Лукойл" също не е плащала данъци. "Не съм чул нито веднъж в тези 12 години управление на ГЕРБ, в които Бойко Борисов подкрепяше своя голям приятел Валентин Златев, Делян Добрев да повдига темата за неплащането на данъците от "Лукойл", коментира той и допълни, че при управлението на Борисов "Лукойл" не е плащала данъци и е била превърнат в монополист и по отношение на данъчните складове в България и е била унищожена конкуренцията при горивата, включително чрез нефункциониране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


По отношение на искането на "Демократична България" за смяната на КЗК Мирчев каза, че това е залегнало в коалиционното споразумение, но предвид образувалото се ново парламентарно мнозинство и евентуалното падане на правителството, това едва ли ще се случи, а може и да стана така, че новото мнозинство между ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" може да назначи новия състав на КЗК.

"Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски, включително с реформа в данъчните складове, каквато законодателна инициатива има от "Демократична България", увери депутатът.

 

Във връзка с предстоящия вот на недоверие към правителството тази седмица Мирчев коментира, че задача на премиера е да осигури подкрепа. "Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция", подчерта той.

 

В петък "Демократична България" предложи законопроект за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, който според тях би намалил цените на горивата заради повишаване на конкуренцията. Новите текстове предвиждат всеки, който има склад с горива, да декларира пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни капацитети. На следващия ден сутринта митниците пък да съобщават тези данни. Така щели да се повишат прозрачността, конкуренцията и вноса, което ще доведе до спад на цените.

 

Като други стъпки за поевтиняване на горивата от "Демократична България" посочиха смяната на състава на КЗК, смяна на представителя на държавата в "Лукойл Нефтохим" и създаване на комисия в парламента, която да провери работата на бургаската рафинерия.

 

Още в края на януари енергийният министър Александър Николов обяви, че държавният представител в петролната рафинерия в Бургас Красимир Първанов не отчитал дейността си пред Министерството на енергетиката. Тогава Първанов настоя, че не е длъжен да предоставя отчети и документи от работата на надзорния съвет, освен ако това не бъде поискано от министъра. Той посочи, че ще настоява за среща с Николов, за да му обясни как точно стоят нещата, защото според него министърът или не е наясно, или е подведен.

 

Първанов беше избран като представител на държавната златна акция в петролната рафинерия на 31 май 2017 г.. Тогава той беше зам.-министър на енергетиката, но през март 2019 г. бе освободен от поста заради разгорелия се "Апартаментгейт". Той бе намесен и в скандала през пролетта на 2011 г. с подписано от него като директор на НЕК допълнение към договора за строежа на АЕЦ "Белене", за което не е имал министерско разрешение. Заради това беше уволнен. Въпреки отстраняването му през 2019 г. като зам.-министър на енергетиката Първанов остава в надзора на "Лукойл Нефтохим".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7600 |20.06.2022 Политологът Тончо Краевски: Провал на ПП ще върне електорат на ”Демократична България” . 0| 3183 |18.06.2022 Прокуратурата поиска постоянен арест за Виктор Спига . 0| 2975 |17.06.2022 ”Демократична България” с четири искания за енергетиката . 0| 3100 |16.06.2022 Визитата на евролидерите в Киев: Зеленски поиска още санкции и оръжия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads