Реклама / Ads
24| 8579 |22.11.2018 НОВИНИ

Демократична България спря проекта АЕЦ „Белене”

.
Светослав Малинов
Евродепутатът Светослав Малинов получи отговор от Европейската комисия, че възобновяването на АЕЦ „Белене“ тепърва ще трябва да се одобрява на европейско ниво.
 

Светослав Малинов (ЕНП, Демократична България) зададе през септември два парламентарни въпроса с искане за писмен отговор до Европейската комисия. Първият бе за решението на управляващите да възобновят проекта АЕЦ „Белене“, а вторият– за новите изисквания за изграждането на атомни електрически централи в ЕС, приети след аварията в АЕЦ „Фукушима“. Европейската комисия отговори тази седмица и на двата въпроса, съобщиха от Демократична България.

 

Последната официална позиция по темата АЕЦ „Белене“ на Европейската комисия датира от декември 2007 г. След това с решение от март 2012 г. Народното събрание замрази изграждането на централата, като се основа на: убедеността, че високите стандарти за безопасност могат да се гарантират единствено с най-модерни технологии; опасенията от сеизмичния риск на площадката в Белене и невъзможността републиканският бюджет да финансира проект с недоказана икономическа ефективност. Въпреки това, през юни 2018 г. управляващите взеха ново решение за търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор.

 

С днешните си отговори Европейската комисия заяви, че „възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом“, което означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС. Европейската комисия подчертава, че отдава първостепенно значение на ядрената безопасност и защитата на гражданите. Тя припомня, че европейското законодателство е изменено след аварията във Фукушима, за да се осигури по-високо ниво на ядрена безопасност и по-специално що се отнася до оценката на природните опасности, включително земетресения.

 

„Това означава на практика, че новите инвеститори, които правителството търси в момента, ще трябва да се съгласят да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ „Белене“ никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ „Белене“ е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?“, заяви Светослав Малинов.

 

В Европейския парламент се събират и подписи под отговорено писмо до българското правителство, в което се припомня земетресението от 1977 г. с епицентър Вранча, при което загинаха над 120 души, и много сгради бяха съборени в Свищов и съседните села по поречието на река Дунав.

 

Демократична България предупреждава правителството на Борисов да преустанови всички действия, чрез които могат да се натрупат нови разходи и да бъдат прахосани средства на българските данъкоплатци. Белене вече е затворена страница. Ние няма да допуснем повече Борисов да налива пари в джоба на енергийната мафия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4313 |22.11.2018 Сидеров жертвал ”Атака”, за да има България управление . 2| 4659 |21.11.2018 КАТ спря кола на НСО заради каране в насрещното? . 3| 3638 |20.11.2018 Християн Митев също се спряга за вицепремиер . 0| 3421 |20.11.2018 Спряха движението между гарите Белица и Разлог заради свлачище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads