Реклама / Ads
0| 3293 |21.04.2022 НОВИНИ

Демонстрация на мускули: Русия тества ”най-добрата” ядрена ракета в света

.
В демонстрация на мускули два месеца след нападението си срещу Украйна, Русия изстреля нова междуконтинентална балистична ракета с ядрен капацитет, за която президентът Владимир Путин каза в сряда, че ще накара враговете на Москва да спрат и да се замислят.
 

Ракетата  "Сармат" е била изстреляна за първи път от Плесецк в Северозападна Русия и е поразила цели на полуостров Камчатка, на близо 6000 км (3700 мили). Министерството на отбраната на Русия съобщи в сряда, че "Сармат" е бил изстрелян от силозна установка в 15:12 московско време.

 

Министерството на отбраната на Украйна не беше открито за коментар.


"Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналози в света и няма да има още много време. Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждно сигурността на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на яростната агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни", каза руският президент Владимир Путин.


Руските ядрени сили ще започнат да приемат новата ракета "през ​​есента на тази година", след като тестовете приключат, каза в сряда Дмитрий Рогозин, ръководител на космическата агенция "Роскосмос", цитиран от ТАСС.


Тестът на "Сармат", която се разработва от години, не изненада Запада, но дойде в момент на изключително геополитическо напрежение, пишат от агенция "Ройтерс". Преди седмици Путин коментира руската инвазия в Украйна и направи остро изказване, в което припомни руските ядрени сили и предупреди Запада, че всеки опит да се изпречат на пътя му, "ще доведе до последствия". Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност.


Русия все още не е превзела големи градове, откакто изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2953 |21.04.2022 САЩ с още санкции срещу Русия . 0| 4935 |20.04.2022 Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета ”Сармат” . 0| 3202 |20.04.2022 Япония налага още санкции на Русия, гони осем нейни дипломати . 0| 5880 |20.04.2022 "Дейли мейл": Путин забранил на дъщеря си да пътува в чужбина, тя не иска да се върне в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads