Реклама / Ads
0| 4012 |14.12.2023 НОВИНИ

Демонстрационно залесяване по ОПОС се проведе на територията на ДЛС-Тополовград

.
„Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен изпълнява Проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.
 

В изпълнение на проекта ЮИДП ДП гр.Сливен проведе демонстрационно залесяване на фиданки на територията на Държавно ловно стопанство – Тополовград. Горски служители, представители на Община Тополовград и доброволци заедно се включиха в залесяването на дръвчетата. Лесовъдите запознаха присъстващите с процесите по залесяване, дейностите по проекта и нагледно показаха как правилно да засадят дръвче.

 

Общата засадена площ е 55 дка и се намира в землището на с. Княжево. Новосъздадената култура е от 35 000 дръвчета от дървесния вид летен дъб и полски ясен, които са залесени в изпълнение на проекта. Почвоподготовката е механизирано извършена през есента и също е част от дейностите на проекта.


.

 

Част от териториите за залесяване по проекта са в рамките  на защитени територии от Натура 2000, сред които Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар планина, „Дервенски възвишения“, „Екокоридор Камчия-Емине“, „Свети Илийски възвишения“, „Бакаджиците“, Странджа, Родопи Източни, Централен балкан - буфер и др.

 

Чрез проекта ще се подобри природозащитното състояние на горски природни местообитания и ще се спомогне за съхраняването на естественото биоразнообразие, повишаване адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата и повишаване потенциала им за усвояване на емисии на парникови газове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4096 |14.12.2023 Манол Пейков: За да бъдат построени паметници като ПСА, е била унищожена истинската българска история . 3| 4033 |14.12.2023 "Конфликт на интереси, уволнения, заплахи". Министърът на икономиката иска оставката на цялото КЗП . 0| 4096 |14.12.2023 Руски дрон се взриви над Румъния. Вдигна изтребители на НАТО . 6| 4451 |14.12.2023 Какво каза Путин на пряката линия и къде излъга? „Няма да има мобилизация“, ловът на опозиционери, размяната на Гершкович

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads