Реклама / Ads
11| 8544 |05.08.2020 НОВИНИ

Ден 28 на протеста: Двете бити момчета от гербаджии: Да си върнем държавата заедно /видео/

.
Ние можем да си върнем държавата, елате тук, нека да сме заедно още повече, призоваха от трибуната на протеста в София двете бити, ритани и блъскани момчета от симпатизанти на ГЕРБ днес.
 

21-22 часа: Протестиращите пред президентството и Министерския съвет решиха да поздравят събралите се в палатковите лагери на Орлов мост и на кръстовището пред Софийския университет. Така протестът се пренесе в пространството между Орлов мост и ректората.


.

Малко преди това единият от инициаторите на протестите Арман Бабикян обяви, че днешният 28-и ден на протести е символичен, защото на същия ден от недоволството си майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" успяха да свалят от поста на вицепремиер Валери Симеонов през 2018 г.

 

"Тези смели жени успяха, а никой не вярваше, че ще успеят. Ще ни трябва още някой друг ден, за да свалим не вицепремиер, а премиер. Получихме полуоставка, но ние сме дошли за цяла", каза Бабикян. Той отправи и специално послание към премиера Бойко Борисов. "Ако имахте интелекта на Ахмед Доган, можеше да сте почетен председател на ГЕРБ, но вие и това нямате".


.
С остри критики към управляващите и случилото се на днешната конференция на ГЕРБ, няколко оратори призоваха събралото се множество да не се отказва да протестира и да отстоява позициите си. Отровното трио в лицето на Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян изнесоха кратки речи в опит да надъхат стотиците се събрали.

 

20-21 часа: За 28 ден граждани излязоха на площад "Независимост" в София, настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев..

.

Пред МС протестиращите направиха демонстрация, в която носеха ковчег с надпис "Диктатурата на Борисов" и крещяха: "Мутри вън".

 

Протести има и в други градове

 

Търсейки подкрепата на повече граждани, организаторите на антиправителствения протест в Русе избраха едно от най-натоварените кръстовища - това между кварталите “Дружба” и “Чародейка”. Протестиращите оцениха като неприемливо предложението за оставка на премиера и оставане на правителството. Благодарение на перфектната организация по охрана на събитието от служителите на Охранителна и Пътна полиция не се стигна до инциденти или напрежение между шофьори и протестиращи.

 

Протестиращи в Ямбол за 25-а поредна вечер се събраха пред сградата на общината с настояване за оставака на правителството и главния прокурор. Протестът ще завърши с ществие по улиците „Георги Раковски” и „Търговска”.

 

Шести ден остава блокиран пътят от Стара Загора за Хасково и магистрала „Тракия“. Протестиращите остават на палатки в района на летището.

 

19-20 часа: В пространството между Президентството и Министерския съвет има значителен брой протестиращи на различни възрасти. Мнозина носят и "символи на протеста" - тикви и тухли.


.

 

Обстановката е спокойна. В района има засилено полицейско присъствие.

 

Движението по бул. "Дондуков" е свободно, но останалата част от кръстовището е блокирана.


.
Мъж от 28-и ден на антиправителствения протест в София коментира пред репортера на Телевизия 7/8 Станислав Балабанов инцидента с журналиста от „Свободна Европа” Полина Паунова, която бе бутана и блъскана от симпатизанти на ГЕРБ: „Аз съм журналист и преподавател по журналистика в Британския университет, завършил съм също така и политика. Завърнах се в България преди един ден. Посегателството към всеки човек, който се опитва по какъвто и да е начин да допринесе за разпространяване на информация за свободата на словото, този човек трябва да бъде уважаван, не само ние като граждани, не само управляващите, но и полицията трябва да се намеси и да прекрати това веднага. Това е неприемливо, и предполагам, че много от тези хора са тук и заради това.”, каза мъжът от протеста.

 

18-19 часа: Буря в София в следобедните часове отнесе част от палатковия лагер на протестиращите на Орлов мост и пред Софийския университет. Това обаче не отказа недоволните, които пред обявиха, че няма да напуснат, преди да им бъдат изпълнени исканията за оставка на правителството и главния прокурор.


.

 

Сред засегнатите палатки са и тези на "Системата ни убива". От организацията обявиха, че ще пренощуват в микробуса си, който стои паркиран на кръстовището пред ректората.

 

Една от палатките пред Софийския университет излита и се закачва на тролейбусните жици.


В момента има блокада на общо три кръстовища в центъра на столицата. Пропускат се само линейки.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6857 |04.08.2020 Лицата на протеста: Аз не съм тулуп. Аз съм юрист... и свободен човек . 21| 19593 |26.07.2020 Хаджигенов: Премиерът на Холандия изпрати писмо до бития Евгени Марчев, а главният каскет излезе в отпуск . 15| 8565 |05.08.2020 Николай Милчев: Случилото се с битите и преследвани журналисти и протестиращи - рентгенова снимка на ГЕРБ . 10| 10722 |24.07.2020 Анна Заркова: Благодарим на БиТиВи, че пак ни пусна прочутата професорка със собствения институт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads