Реклама / Ads
54| 12026 |03.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизма на виновните /снимки и видео/

.
Източник: БГНЕС
С невиждана ярост се разгарят протестите срещу кабинета “Борисов 3” през последните два дни. След вчерашното Велико народно въстание и ескалацията на напрежението, демонстрациите днес започнаха още от сутринта. Тази вечер също се очаква хиляди да се стекат под прозорците на властта.
 

Хронологията на събитията следим на живо.

 

22.30 ч.

 

"Съпричастни сме към всички арестувани и бити наши сподвижници", заяви на мегафона един от протестиращите. В района на Орлов мост се развяха десетки български знамена.

 

Наближава началото на учебната година. Осъзнаваме, че животът в София става доста по-динамичен. Издигнахме символично тези две палатки, за да покажем, че можем. Лагерът ще бъде издигнат отново двойно и дори тройно по-голям, ако Борисов и Гешев не подадат оставки, посочи един от протестиращите.

 

В момента протестиращите пеят българския химн.

 

Очаква се от сдружение "БОЕЦ" да излязат на протест пред Съдебната палата утре в 13.00 ч.

 

22.11 ч.

 

Граждани опънаха две нови палатки на Орлов мост като символичен знак. Заявката е, че палатковият лагер ще бъде върнат утре, както обяви по-рано адв. Николай Хаджигенов.

 

Към този момент не се знае дали въпросната палатка, разпъната на кръстовището преди минути ще остане там за цялата нощ.

 

Хиляди протестиращи скандират оставка.

 

22.00 ч.

 

Протестиращите в столицата са десетки хиляди. Към този час протестът преминава без ескалация на напрежението.

 

21.50 ч.

 

Протестите в други български градове продължават. Протестно шествие имаше днес и в Пловдив, но то бе спряно от полицията.

 

Около 19,45 протестиращи тръгнаха към Гранд хотел Пловдив и сградата на Трето РПУ, където бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предават от БНР.

Около 20 ч. напрежението в града под тепетата е ескалирало. Точно тогава полицейски кордон не допусна протестиращите да преминат по Пешеходния мост. Те потеглиха по бул. “6 септември” малко по-късно и преминаха по Панаирния мост.

 

Група протестиращи наобиколиха Новотела с викове "Оставка!". Част от тях блокираха централния вход, а другите възнамеряват да запречат и останалите, за да не допуснат да излезе и напусне председателят на парламента. Тя обаче не беше вътре.

 

21.43 ч.

 

Адвокат НИколай Хаджигенов обяви, че от утре барикадите ще бъдат вдигнати отново. Днес протестиращите символно ще преминат по жълтите павета в посока Орлов мост.

 

В 21.43 ч. пространството на пл. "Независимост" бе оглушено от химна на Република България.

 

21.35 ч.

 

"Нощес бях свидетел на арест на хора, които бяха седнали на пейка в градината и нямаха нищо общо с протеста", разказа проф. Велислав Минеков.

 

"Запомнете кървавата сряда на Бойко Борисов", призова още Минеков.

 

21.10 ч.

 

Пред протестиращите застана архимандрид Дионисий. От парламентарната трибуна отецът с активна гражданска позиция отправи послание към демонстрантите, ден след като гръдният му кош бе пукнат при ескалациите по време на вчерашните протести.

 

"В Беларус има диктатура на идеологии.Тук има диктатура на корупцията. Там има многохилядни протести. В България има чума. Разликата е, че половината от полицията в Беларус е на страната на народа, а нашата полиция бие. Братя и сестри, аз зная, че корупцията е във всяка сфера на нашето общество, благодарение на тази 11-годинша власт, ама и без тези пари можем да сме достойни и честни", посочи Дионисий.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

21.00 ч.

 

Викове "Свобода!" оглушиха жълтите павета в 57-мия ден на протеста срещу управлението на Бойко Борисов.

 

20.45 ч.

 

"Искам да им благодаря, че счупиха гръдния кош на български отец. Благодаря ти, мутро, че биеш нашите свещеници", заяви един от протестиращите.

 

ФрогНюз припомня, че вчера стана ясно, че един от пострадалите е архимандрид Дионисий.

 

 

20.22 ч.

 

Скандирания "Мутри вън!" и "Оставка!" оглушават пространството под прозорците на властта.

 

"В килия за двама бяхме седем. Всички те днес са тук с нас. Ние сме още по-надъхани и още по-мотивирани", заяви Борислав Сандов от протестната трибуна. Сандов бе едно от задържаните вчера лица по време на ескалациите на напрежението.

 

"Целта на силоваците, онези униформените с камионетките имат една цел - да всяват страх", отсече Сандов.


.
Снимки: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

20.13 ч.

 

Хиляди са събралите се под прозорците на властта в 57-мия ден на антиправителствените протести.

 

"Нека простим на тези хора. Никой да не казва на жените и децата им, че са ритали хора по улицата", заяви от протестната трибуна пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио".

 

"Меката диктатура на Борисов приключи снощи. Вчера беше най-големият ден за българската демокрация в последните 30 години. Днес е още по-голяма стъпка нагоре. Защото всички вие днес показвате, че нас не ни е страх!", отсече адв. Николай Хаджигенов.

 

19.50 ч.

 

ЗА 55-ти пореден ден демонстрации има и в Бургас. Гражданите се отправиха на традиционното си шествие, за да поискат оставката на правителството.

 

19.42 ч.

 

Протестиращите блокираха пл. "Независимост". Движението там бе възстановено, след като бе премахната една от палатковите блокади. Протестните лагери бяха отстранени и пред ректората на Софийския университет и в района на Орлов мост. Към този момент те не са блокирани.

 

Граждани не могат да достигнат до протеста по бул. "Дондуков", който е блокиран от полицията. Единственият начин да се стигне до настоящото Народно събрание е по бул. "Цар Освободител" след проверка от страна на полицията.

 

19.30 ч.

 

Под прозорците на властта вече са се събрали над 2000 души. На пл. "Независимост" продължават да прииждат още десетки хора. Очаква се за втори пореден ден в София да се проведе един от най-мащабните протести срещу управлението.

 

В района има засилено полицейско присъствие. Възможности има и за ескалация на напрежението.

 

19.00 ч.

 

Продължава недоволството под прозорците на властта и днес. Само час преди обявеното официално начало на днешните протести срещу властат, в района на "Триъгълника на властта" вече се стичат десетки хора.

 

По информация на източници на ФрогНюз полицията спира и проверява групи от по наколко човека, които се разхождат свободно в сърцето на столицата. Полицаите са се пръснали навсякъде по улиците в центъра.


.

Кратко обобщение на вчерашните събития

 

Горещ беше вчерашния ден. Хиляди още от сутринта се събраха в района на “Триъгълника на властта”, за да посрещнат депутатите в началото на новия политически сезон. Вчера се проведе първото заседание след лятната ваканция. За тази дата бе обявено и Великото народно въстание.

 

Хиляди хора от цялата страна извикаха “Оставка!”, докато депутатите откриха заседанието си в новата зала в ремонтирания бивш Партиен дом, където вече ще се приемат важните за държавата решения. Още в сутрешните часове на вчерашния ден се стигна до ескалации, след като системно бяха правени опити да се пробие полицейския кордон около сградата на парламента. Граждани замеряха униформените с бутилки и павета. Полицията пък пръска със сълзотворен и газ и лютив спрей.

 

В по-късните часове на вчерашния ден протестите отново получиха тласък. Стигна се и до нови сблъсъци, като протестиращи хвърляха самоделни взривни устройства. Полицията също употреби агресия, която според демонстранти и анализатори е била напълно нереципрочен отговор на протестиращите. Има десетки ранени, като сред тях и служители на реда. Има и много арестувани. При ескалацията на напрежението в обедните часове на вчерашния ден имаше и припаднал човек.

 

Бяха премахнати и трите палаткови лагера, които блокираха движението в три ключови точки в столицата.

 

Хронологията на вчерашните демонстрации може да проследите тук.

 

Днес протестите продължиха отново с подобен заряд, като с жива верига протестиращите блокираха движението в района на “Триъгълника на властта”. Днес също припадна един от протестиращите. Жена е била обгазена на жълтите павета.

 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6118 |02.09.2020 /на живо/ Високо напрежение: Сблъсъци между полиция и протестиращи . 66| 22039 |02.09.2020 /на живо/ Ден 56: Великото народно въстание, над 100 000 на вечерния протест /видео и снимки/ . 13| 6203 |31.08.2020 Граждани пред сградата на ЕК: Европа, не разбираме тишината ви! /на живо/ . 17| 7146 |31.08.2020 /на живо/ Ден 54: Гражданите срещу мафията. Призивите за оставка не спират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads