Реклама / Ads
66| 22270 |02.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 56: Великото народно въстание, над 100 000 на вечерния протест /видео и снимки/

.
Хиляди хора присъстваха на Великото народно въстание - мащабният антиправителствен протест днес. Под неговия знак протича 56-тия протестен ден. Между 90 000 и 100 000 са изпълнили Триъгълника на властта на вечерния протест. Ройтерс и Евронюз излъчват пряко от протеста.
 

Хронологията на събитията:

 

19-21 ч.  Вечерният протест на 2 септември, в Деня на народното въстание, е един от най-големите от началото на народния гняв.


.
.

.

.

.

Посланията от трибуната на протеста са насочени срещу " псевдопатриотите, които са се продали за 30 сребърника“, както и срещу 122 депутати, които подкрепиха проекта за нова Конституция. Полицейският кордон около сградата на НС продължава да бъде плътен.


.

Това е нашата битка и нашата война срещу корупцията, каза един от ораторите.

 

На площад "Независимост" отново  хиляди искат оставките на Борисов и Гешев.


.
Актът на сваляне на каските на служителите на реда е посрещнат с бурни аплодисменти от хората на площада.


.


Протестиращи се обърнаха към полицаи: Как не ви е срам да биете и да обгазявате? Не ви уважаваме докато не свалите снаряжението и не отидете на страната на народа.

 

 

14-17 ч.  Към 17 часа площадите в Триъгълника на властта отново започнаха да се пълнят с хора.


.

Протестиращите продължиха да викат "Оставка" и "Мутри вън".

 

Ново напрежение имаше за кратко на столичните ул. „Леге“ и „Съборна“. По време на протестите е бил задържан 19- годишен младеж.

 

От полицията установили, че Георги Чавдаров е без документи за самоличност. По неговите думи обаче, той е бил блъснат, при което портфейлът с документите му се изгубили в хаоса на демонстрациите.

 

 

Чавдаров бил отведен в полицейски бус за установяване на самоличността, а междувременно протестиращите обградили полицейския автомобил с искания момчето да бъде освободено. В крайна сметка Георги Чавдаров е бил пуснат.

 

Засилено полицейско присъствие ще има в района на бившия Партиен дом, където днес ще започне първото заседание на Народното събрание след лятната ваканция. От днес пленарните сесии ще се провеждат тук. Вчера полицията загатна, че може да бъдат премахнати и палатките в района на “Триъгълника на властта”.

 

13.39 ч.

 

Временно бе блокирана ул. Съборна, където полицията образува кордон. Причината - задържането на младеж, който минути по-късно бе освободен. Повече може да прочетете тук.

 

12.44 ч.

 

"Бойко е шубе. Страшно шубе. Той се пази от всички вас и всички българи, които са навън срещу корупцията. Тя има едно единствено име - Бойко Борисов и ГЕРБ", заяви от протестната трибуна адв. Николай Хаджигенов.

 

Коментарът му дойде по повод факта, че правителството проведе редовното си заседание онлайн, а не на място - в Министерския съвет.

 

12.23 ч.

 

Високо напрежение под прозорците на властта. Полиция и протестиарщи продължават да влизат в сблъсъци. Пострада и един човек. Той припадна, след като бе обгазен от властите.

 

Повече за случилото се може да видите тук.

 


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

12.00 ч.

 

Отново напрежение пред сградата на Народното събрание. Нов сблъсък между протестиарщите и полицията. Това е поредният опит на гражданите да пробият полицейския кордон.

 

Продължават да хвърчат всевъзможни предмети. Хръвлят се и бомбички. Полицията продължава да използва единствено лютив спрей срещу демонстрантите.

 

11.18 ч.

 

Напрежението ескалира ежеминутно. На приливи и отливи се правят опити за пробиване на полицейските кордони. Динамична е обстановката в района на "Триъгълника на властта".

 

Протестиращи замерят полицията с бутилки и храна.

 

В отговор на натиска униформените пръскат демонстрантите с газ.

 

Има и много задържани лица. Техният точен брой не е ясен. Вероятно ще бъде съобщен по време на брифинг в утрешните часове. 

 

11.00 ч.

 

Към този час ситуацията се нормализира. Скандиранията "Оставка!" не стихват.

 

Депутатите напуснаха сградата на Народното събрание. Първото заседание след старта на политическия сезон протече на фона на шумни възгласи "Мафия" и "Оставка" от площада.

 

Полицаите свалиха щитовете си на земята.

 

10.38 ч.

 

Депутатите започнаха да се разотиват, но бяха изпратени под съпровода на бурни викове и освирквания.

 

Горещо бе първото пленарно заседание след края на лятната ваканция и началото на новия политически сезон. Пиперливи изказвания имаше от трибуната на Народното събрание.

 

Припомняме, че депутатите от ГЕРБ напуснаха залата, секунди след като Румен Радев застана, за да отправи своето обръщение към гражданите и народните представители.

 


.

.

.

09.50 ч.

 

Секунди преди изявлението обаче на паркинга на БНБ отново възникна напрежение. Има пореден опит за пробив на полицейския кордон. 

 

Клатят се микробуси. Напрежението е изключително високо.

 

Гражданите скандират "Сърце, душа - за България!".

 

Полиция пръска лютив спрей. Полиция пръска лютив спрей. 

 

09.48 ч.

 

"Какво прогнозира Борисов вече няма никакво значение. От тук нататък ще има други демократични процеси и развития. Най-важното е да има оставка", посочи Радев пред журналисти на жълтите павета.

 

 

09.45 ч.

 

След речта си в Народното събрание, държавният глава Румен Радев се отправи отново към Президенството. Той преминава директно през тълпата от протестиращи и се здрависва с хората.

 

Гражданите аплодираха от площада Радев по време на неговото обръщени.е


.

.

09.35 ч.

 

Протестиарщите изслушаха словото на президента, който се обърна както към народа, така и към народните представители по време на откриването на новия политически сезон и първото заседание.

 

Те освиркаха управляващите от партия ГЕРБ, които избраха да напуснат залата, секунди след като трибуната бе заета от държавния глава.

 

След словото на президента управляващите се върнаха в пленарна зала, а трибуната бе заета от председателя на парламентарната група д-р Даниела Дариткова.

 

.

09.04 ч.

 

В този час в пленарната зала на Народното събрание зазвуча химна на Република България. Последва и "Одата на радостта".

 

Паралелно обаче гражданското недоволство навън не стихва. Бе направен и пореден опит да се пробие полицейския кордон.

 

Бяха хвърлени и бомбички.


.

09.02 ч.

 

Протестиращите от Бургас също са на място под прозорците на властта. Преди дни пред FrogNews организаторът на демонстрациите Асен Бонджев заяви, че групата ще се вклъчи във Великото народно въстание.

 

Протестиращи са се събрали от цялата страна.

 

Очаква се всеки момент към гражданите на Република България да се обърне и президента Румен Радев.


.

.

.

.

.
Снимка: БГНЕС
.

.

08.47 ч.

 

От сградата на президентството излезе държавния глава Румен Радев. Най-вероятно той ще се опита да достигне до Народното събрание пеша и ще премине през множеството от протестиращите. Радев трябва да отправи обръщение към народа след броени минути от трибуната.


.

.

.

.


.

.

.

.

.

8.25 ч.

 

Хората започнаха да сядат и да лягат по жълтите павета, за да попречат на полицията да ги бутат.

 

Продължава на различни точки да има натиск от страна на протестиращите.


.

8.22 ч.

 

Опит за пробив на две от пролуките. Протестиращи бутат автомобили на полицията. Гражданите се опитват да пробият полицейските кордони. Напрежението продължава да расте с всяка изминала минута.


.

.

8.15 ч.

 

Направи се втори опит за пробив. Полицията успя да го предотврати.

 

Високо е напрежението в района на "Триъжълника на властта".


.

.

08.11 ч.

 

Няколко са горещите точки на протести в столицата. Група, която се е събрала в района на Народния театър "Иван Вазов" бе допусната да се присъедини към протестиращите, събрали се на паркинга на БНБ. От различни страни се стичат протестиращи.


.

.

.

.

8.05 ч.

 

Бяха хвърлени и димки.

 

Протестиращите вече са хиляди. Те са се събрали на паркинга на Българската народна банка, където е и единият от входовете на Народното събрание.

 

8.00 ч.

 

От полицията бе изтеглен един от протестиарщите. Той бе закопчан от униформените

 

Опигиге за пробив на полицейския кордон не са приключили.


.

.

.

.
.
.

7.58 ч.

 

Някои от протестиарщите заявиха, че ще се опитат със сила да достигнат до някои от входовете на Народното събрание. Част от демонстрантите замерят с ябълки униформените.

 

Хвърчат още яйца и фалшиви банкноти.

 

Поне 12 служители на жандармерията спряха опита за пробив на полицейския кордон. До ексцесии не се стигна.

 

Минути по-рано протестиращи се опитаха да клатят полицейски коли. Във всяка една кола влизат полицаи, за да закрепят превозните средства.

 

Междувременно депутатите продължават да прииждат в сградата на Народното събрание. Представители на управляващата партия на прибежки влизат в сградата.

 

.

.

7.45 ч.

 

Бурни скандирания “Мафията вън!” оглушават пространството в “Триъгълника на властта”. Прииждат хиляди хора. Има засилено полицейско присъствие. Полицията към този момент не съобщава колко екипа са на място. Автомобилите на полицията са над 20. Има и коли на жандармерията.


Протестиращите се преместиха пред входа, от който депутатите трябва да влязат в Народното събрание.

 

7.30 ч.

 

Продължават да прииждат хора в района на "Триъгълника на властта". Очаква се, че днешният национален протест ще бъде многолюден. Обявеният начален час е 8 ч., но още от ранни зори на жълтите павета се стичат хора от всички градове в страната. Към този момент под прозорците на властта "Оставка!" скандират вече стотици.

 

Властите са подготвени и за евентуални провокации. Вчера ФрогНюз съобщи, че има сигнали за готвени ексцесии. Според наши източници по указания на премиера Бойко Борисов за днешния национален протест са били мобилизирани мутри и ММА-отломки, за да предизвикат масови сбивания.

 

7.00 ч.

На място вече са започнали да се събират хора. Има изключително засилено полицейско присъствие. Хора от цялата страна се присъединяват към протестите.

 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7260 |01.09.2020 Ден 55: До народното въстание остават броени часове . 18| 4465 |01.09.2020 БСП призова симпатизантите си да се включат във Великото народно въстание утре . 13| 6274 |31.08.2020 Граждани пред сградата на ЕК: Европа, не разбираме тишината ви! /на живо/ . 17| 7206 |31.08.2020 /на живо/ Ден 54: Гражданите срещу мафията. Призивите за оставка не спират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads