Реклама / Ads
32| 7371 |05.09.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 59: Гражданите пак са на площада, а Борисов - в джипа /видео и снимки/

.
Източник: БГНЕС
Вече почти два месеца хиляди граждани излизат по улиците на България, за да поискат оставката на кабинета “Борисов” и на главния прокурор Иван Гешев. След втори септември, днес бе обявена и втората дата за Великото народно въстание - 10 септември.
 

Хронологията на днешния 59-ти протест следим на живо. 

 

21.30 ч.

 

Малко преди часовникът да удари 21.30 ч. в пространството, станало известно като "Триъгълника на властта" зазвуча българският химн.

 

Протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

 

21.18 ч.

 

"Здравейте граждани. 59-ти дни търкалящата се фигура не се появи на работното си място. В същото време днес отново видяхме този киноактьор, който се е превърнал в шофьор. Надявам се като го премахнем да му дадем поне едно такси", коментира проф. Велислав Минеков.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

20.45 ч.

 

"Интересно ми е как прикрючи проверка на НАП със заповед на вътрешния министър. Те не бяха ли към финансовия? В БЪлгария се случват чудеса. Според мен някой отгоре разпоредил акцията като наказание за това, че този мъж е решил да бъде гражаднин. Този същият, който се крие от собствения си народ днес успя да стигне до Околовръстното и да се разходи с джипката си. Айде върнете се на работа бе, господин Борисов! Заплата Ви плащаме... И ние даваме някой лев все пак, върнете се на работа", призова Арман Бабикян.

 

На властта й се наложи да разбере, че съществуват граждани в България. Това беше тежко откритие за тях. И на нас ни се наложи да открием нещо - че мафията е добре организирана, посочи още пиар експертът от "Отровното трио".

 

"Решихме, че и ние трябва да се организираме. На страницата на Отровното трио има форма, в която всеки който иска да стане доброволец за свалянето на мафията от власт, може да се запише, за да си имаме своите координати и да можем да си помагаме организирано срещу организираната престъпност в България", допълни още Бабикян.

 

20.30 ч.

 

Под прозорците на властта вече стотици граждани скандират "Оставка!"

 

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" определи като престъпление срещу политическите права на гражданите премахването на палатковия лагер на пл. "Независимост" снощи.

 

Кървавата сряда се дължи на кървавата диктатура на Борисов. Николай Хаджигенов обяви и от протестната трибуна датата за Великото народно въстание II, което ще се проведе на 10 септември.

 

20:24 ч.

 

Отново блокада в сърцето на столицата. Протестиращи спряха движението в района на Триъгълника на властта, където продължваат да прииждат граждани.


Междувременно - Борисов все по-упорито избягва публичните си появи. Той пропусна и откриването на столичното метро преди малко повече от седмица. В сряда пък (2 септември, когато в столицата се проведе един от най-мащабните протести в страната за последните няколко години) правителството проведе заседанието си онлайн, а премиерът обяви поредното раздаване на пари през Facebook. 


Ето и едни от важните събития през изминалата седмица: 


Датата 2 септември бе паметна за страната ни. Мащабен протест се проведе на пл. “Независимост” на старта на новия парламентарен сезон. Докато течаха изказванията на депутатите, които вече ще са от трибуната на бившия, но ремонтиран Партиен дом, навън десетки хиляди скандираха “Оставка!”. Стигна се и до ексцесии. При сблъсъците с полицията пострадаха както граждани, така и униформени. Има и много задържани протестиращи, като мерките им се разглеждаха днес в Софийския градски съд, пред чиято сграда имаше протест. 


Хронологията на Великото народно въстание може да видите тук. 


По време на националния митинг пострада сина на бизнесмена Мариан Колев - собственик на фирмата за детски играчки “Хиполенд”, който по-късно същия ден излезе с публична позиция и застана зад протестите. Ден по-късно в офиса на компанията бяха изпратени три институции на проверка - НАП, Агенция “Митници” и Икономическа полиция. Последва незабавна и доста силна обществена реакция, като впоследствие проверката бе спряна. Повече за нея може да видите тук


Преди около два дни пък стана ясно още, че ГЕРБ са успели да съберат необходимите подписи, за да внесат проекта си за изменения в Конституцията за дебат в Народното събрание. Това е станало с подкрепата на партия “Воля”, която няколко пъти мени позицията си по темата. Според последното изказване на Веселин Марешки политическата формация нямаше да вземе участие в събирането на подписи. По-късно същия ден обаче стана ясно, че това не е съвсем така. Разбра се още, че по време на заседанието на МС на 2 септември е било взето решение плаж “Кабакум” да бъде отдаден на концесия. Обектът попада в ръцете на бивш депутат от “Воля”.

 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 12031 |03.09.2020 /на живо/ Ден 57: Ревът на недоволните срещу непукизма на виновните /снимки и видео/ . 24| 8161 |03.09.2020 Отровното трио: Няма да мръднем от площада, докато не освободим България . 29| 6119 |02.09.2020 /на живо/ Високо напрежение: Сблъсъци между полиция и протестиращи . 66| 22043 |02.09.2020 /на живо/ Ден 56: Великото народно въстание, над 100 000 на вечерния протест /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads