Реклама / Ads
47| 7209 |01.09.2020 НОВИНИ

Ден 55: До народното въстание остават броени часове

.
55-ти ден на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Традиционно граждани се събират на площад ”Независимост”. Остават блокирани трите възлови кръстовища в центъра на София - пред Министерски съвет, пред Ректората на СУ и на ”Орлов” мост.
 

20-22 часа: Нова година, нов късмет и нов кабинет,  бе литургията на архимандрид Дионисий.


.

.



"Трябва да възтържествува справедливостта. България ще бъде, Бойко!", каза ген- Димитър Шивиков.


.

 

Цитирайки съмишленика си от триото проф. Велислав Миневко, Бабикян надъха хората ден преди обявеното за велико народно въстание гражданско недоволство, насрочено за 2 септември.


.

 

„Нашето търпение позволи държавата ни да бъде превзета от корупция и ежедневно насилие. Оковани във философията на оцеляването допуснахме да бъдем съучастници на криминална власт от неграмотни и крадливи субекти. Случайни уроди диктуват унищожената справедливост и личен просперитет. Можещият беше ограбен, мислещият оставен в нищета, съзнателният прокуден в чужбина.

Време е ви казвам, време е!

 

Днес ще бъде последният ден на мирен протест. Започнахме трима, пожелаха го хиляди. Пожелахме с мир да спечелим война, светът не познава подобно явление. Силата на нашето самочувствие за справедливост е оръжието, с което ще завърнем държавността и националното ни самочувствие. Освободители не очаквайте, няма, няма и да има. Ние ще бъдем освободителите”, прочете Бабикян, написаното от професора.

 

Бабикян анонсира, че утре предстои окупация на Народното събрание до постигане на поставените искания – оставка на правителството, оставка на Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и честни и свободни избори.

 

„Страшен страх тресе кочината”, заяви веднага след като Бабикян слезе от трибуната проф. Велислав Минеков. Той посочи, че само за половин ден днес в София са докарани 8 хиляди души полиция от цялата страна.

 

„Премахваме ги и се запътваме към честни и свободни избори. Нищо повече не искаме”, заключи проф. Минеков.


.

 


55-ия ден на недоволство се очаква да бъде и последният мирен протест, това съобщиха част от организаторите на демонстрациите. Още няколко палатки бяха опънати пред Министерски съвет.

 


.

На 2 септември се очаква мащабен протест под прозорците на бившия Партиен дом, който е под надслов "Велико народно въстание".

 

Николай Хаджигенов написа в социалните мрежи, че народните представители ще бъдат посрещани с черешови топчета.

 

19-20 часа: Основната тема в софийските лагерите е утрешният протест, който по план трябва да бъде национален и да бъде през целия ден.

 

В протестния лагер цял ден усърдно се прави подготовка за утрешното „голямо народно въстание“, както наричат утрешната проява протестиращите.

 

Един от тях, който рисува със спрей върху фланелки надписи „Мутри вън“ и „Оставка“ е категоричен

 

„Да не си мислят, че ще докарват мандата си докрай, защото до народното въстание остават броени часове. Много коли се движат към София - не само жандармерия, която видяхме, но и граждани, които изглеждат не много мирни“

 

Утре протестът започва в 8 часа сутринта преди началото на новата парламентарна сесия. Протестиращите очакват провокатори


Полицаи от цялата страна вече се струпват в центъра на София. На паркинга до катедралата „Ал. Невски“ са разположени сили на полицията от Пазарджик, предава bTV. Жандармерия от Пловдив в позиционирана на бул. „Дондуков“. По-рано бяха забелязани жандармеристи и в района на Министерството на спорта.


До днес в Столична община са подадени уведомителни писма за протестни действия на 2 септември от движение „Да България“, НГИ „Системата ни убива“ и няколко физически лица, съобщиха от „Московска“ 33 и призоваха гражданите да избягват да минават в района на пл. „Независимост“ - Народното събрание 2, Министерски съвет и президентството.

 

Варна: Шествието тази вечер е с факли и се води от тъпани. За утре варненци подготвят автопоход в подкрепа на София..
.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4408 |01.09.2020 БСП призова симпатизантите си да се включат във Великото народно въстание утре . 18| 6304 |31.08.2020 Организаторите на протеста посочват паркингите за участие във въстанието на 2 септември . 26| 8084 |30.08.2020 Планират се много събития преди Великото народно въстание . 28| 6150 |30.08.2020 ”Отровното трио”: Ела на Велико Народно Въстание - 02.09, сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads