Реклама / Ads
49| 13261 |03.08.2020 НОВИНИ

/на живо/ Протестът - ден 26: Хиляди скандират ”Оставка”. Недоволството не стихва

.
Източник: БГНЕС
Продължава протестната блокада на три ключови кръстовища в столицата в ден №26 от антиправителствените протести. И днес се очаква те да се разиграят на няколко фронта, като финалната точка ще бъде Орлов мост. Протестите вече са целодневни, но по-силно присъствие се очаква в часовете около и след 19 ч. Тогава демонстрантите ще потеглят и на обичайното си шествие.
 

Ето и хронологията на днешния ден:

 

 

Ден 26, на Орлов мост пак сме се събрали 20-30 човека, които искат оставки #МутриВън ????????

Posted by Отровното трио on Monday, August 3, 2020

22.00 ч.

 

Протестиращите пред сградата на Министерския съвет достигнаха палатковата блокада на Орлов мост. В момента всички демонстранти са на едно място. Това е 26-ти пореден ден на антиправителствени протести. В района са хиляди хора. Исканията продължават да са за оставката на кабинета "Борисов 3", както и оставката на главния прокурор Иван Гешев. Заявката е, че протестите няма да стихнат, а блокадите ще останат до постигане на тези искания.

 

Към този момент обстановката в района е спокойна.

 

Пореден израз на недоволство срещу екипа на Нова телевизия. Протестиращи освиркаха медията по време на живо включване във вечерните новини.

 

21.45 ч.

 

30 минути след началото на шествието демонстрантите успяха да достигнат сградата на Европейската комисия, а към момента преминават около паметника на патриарх Евтимий, за да достигнат до протестната блокада на Орлов мост.

 

21.15 ч.

 

Протестиращите пред Министерския съвет потеглиха на редовното си шествие в сърцето на София. Протестиращите отново ще преминат покрай сградата на Европейската комисия. Това се превърна в една от редовните спирки на демонстрантите в столицата, които застават под прозорците на институцията, за да изразят недоволството си от липсата на реакция от страна на Брюксел за случващото се у нас. Очаква се след това те да се придвижат до Орлов мост, където да се слеят с демонстрантите там.

 

 

21.00 ч.

 

Протестиращи са се събрали и в района на палатковата блокада на Орлов мост. Там се намира и бившия министър на правосъдието Христо Иванов.

 

"Борисов е под риск да завърши по същия начин - да бъде арестуван и показан от Пеевски и Гешев, които искат да покажат, че са част от новото време. Не е случайно, че исканите оставки са две", заяви Иванов.

 

Той бе категоричен, че промяната не трябва да се изчерпи до там. По думите му има нужда от незабавна реформа в системата на правосъдието, за да се осигури законността в България.

 

 

20.55 ч.

 

Петима души вече са обявили гладна стачка до оставката на правителството. Сред тях е и Влади, който днес застана пред множеството, за да отправи своя призив:

 

"Опитайте се да не е този тип протест, който правим ние петимата в момента", заяви Влади.

 

Инициатива "Правосъдие за всеки" отправиха призив:


"Протестът - 27-ми ден, нека помислим върху тези думи на Васил Гюров!: На всички гневни, че не могат да отидат на време на работа "за да изхранват децата си", ще припомня, че и Ботев е възпрепятствал едни хора на "Радецки".
Следващият път, ако спрете на 2-ри юни по време на сирените, бързайки за работа или ви се наложи да пеете "Тих Бял Дунав", помислете за това!"

 

20.30 ч.


.
Снимка: Facebook

 

Час и половина след обявеното начало на днешния 26-ти антиправителствен протест, под прозорците на властта вече са се събрали хиляди хора.

 

На място има и засилено полицейско присъствие.

 

Викове "Оставка" оглушават цялото пространство.

 

20.00 ч. 

 

Недоволството продължава да е в цялата страна. Днес за пореден път се проведоха демонстрации в Пловдив, Русе, Бургас.

 

Протест имаше и за пръв път в Благоевград, където граждани се събраха пред сградата на полицията, за да изразят недоволството си към полицейското насилие.

 

Повод за демонстрацията е изказване на един от протестиращите, че вчера по време на протестите на главния път Е-79, той е бил ударен от полицай и заплашен от негов колега. По случая шефът на полицията в Благоевград вече е разпоредил проверка.

 

В Русе протестиращите се събраха в центъра на крайдунавския град. Този път те поеха по нов маршрут - към Историческия музей, съобщават от Българската национална телевизия.

 

За пореден ден протест има и в град Бургас. Хората се събраха пред сградата на Общината, след което потеглиха по централната улица "Александровска". Този път те затвориха няколко ключови кръстовища и затрудниха трафика в морския град.

 

Гражданското си недоволство показаха и жители на Пловдив. Шествието потегли по главната улица до Джумая джамия и обратно.

 

Почти месец хората всяка вечер са на улицата и настояват за оставката на кабинета “Борисов 3” и тази на главния прокурор Иван Гешев. От около седмица протестиращите блокират и пътища. Палаткови лагери има на няколко места в столицата. Блокада има и на пътя Стара Загора - Хасково, която продължава от петък.

 

През уикенда бе блокиран и бус на майките от “Системата ни убива”, който и до този момент се намира в района на Софийския университет.

 

Продължават да се разгарят протести и на наши сънародници отвъд граница. Българи в чужбина излязоха в подкрепа на гражданското недоволство у нас в Бирмингам, Прага, Брюксел. Протести на Острова има вече 24 последователни дни. На демонстрации излизат още и в Лондон, Оксфорд и Есекс. Недоволни българи се събраха и пред българското посолство в Париж. Сънародниците ни протестират и в Мюнхен, Майнхайм, както и в австрийската столица Виена пред катедралата "Свети Стефан".


.

Протест на българите в Бирмингам

 

Пулсът на протеста продължава да е постоянен. Всяка вечер пространството на “Триъгълника на властта” се изпълва от хиляди хора. Няколко поредни дни редовното шествие преминаваше и покрай сградата на Европейската комисия в знак на недоволство заради липсата на реакция от страна на Брюксел. Междувременно пък чуждестранните медии продължават да пишат за случващото се у нас.


ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5471 |01.08.2020 Хиляди протестираха в Берлин срещу коронавирусните ограничения . 22| 6976 |01.08.2020 Ден 24! Хиляди отново викат ”Оставка” пред МС . 11| 6494 |31.07.2020 Стоян Тончев: Борисов и Гешев желаят да бъде окървавен протестът . 17| 11102 |30.07.2020 На живо: Протестът - ден 22: Празни обещания на Борисов увиснаха пред МС /видео и снимки/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads