Реклама / Ads
46| 15515 |16.07.2020 НОВИНИ

На живо: Ден 8 на протестите. Викове ”Оставка!” и ”Мафия”. Протестиращите с жива верига пазиха полицаите /снимки и видео/

.
Източник: БГНЕС
Само 30 минути след обявения начален час на демонстрацията в района на така наречения ”Триъгълник на властта” са хиляди хора. Очаква се днес да са най-големите протести от началото на гражданското недоволство. Заявката е за огромна национална стачка в цялата страна.
 

Ето и градовете в странат където хората масово показват недоволството си по улиците и днес..

Снимка: бТВ

 

В късните часове, след 22 часа, за много кратко бе създадено напрежение на площада. Група от няколок души, дошли малко преди това направиха опит да създадат безредици и започнаха да хвърлят димки. Направиха опит да метнат и бутилки по полицаите, но не успяха. Множество мъже и жени от протестиращите направиха жива верика и застанаха между кордона от полицаи и момчетата с черни тениски търсещи конфликт, за да запазят органите на реда от агресия.

 

Няколко часа след началото на протеста в София гражданите се отправиха по обичайния маршрут към сградата на Народното събрание. Движението на протеста по предварителна информация ще спре пред сградата на БНТ. В момента там също има демонстрации. Основните искания са за оставката на генералния директор на медията Емил Кошлуков.

 

Чужди медии излъчват на живо.

 

 

Към момента протестиращите се движат по бул. "Дондуков" в посока Орлов мост. Протестиращите се спряха в района. Движението е напълно спряно.

 

Протестиращите се отправиха към сградата на Съдебната палата, където скандираха "Оставка" и "Мафия". Припомняме, че едно от исканията на гражданите е оставка на главния прокурор Иван Гешев.

 

Това е осмият пореден ден, в който демонстрантите ще поискат оставката на кабинета ”Борисов 3”. Настояванията са и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

Към момента обстановката е спокойна. На място има и засилено полицейско присъствие.

 

На протеста присъстват представители на различни граждански организации. В началото имаше и разделение на протестите, но в крайна сметка те се сляха в едно.

 

Появиха се и хумористични закачки за това кой да заеме поста на министър-председател в следващия кабинет. Бе издигната кандидатурата на правосъдния министър Данаил Кирилов, който е обект на критики от страна на обществото. Припомняме, че той публикува във Facebook история, която въвлече анимационния герой Спондж Боб в общ сюжет с опита за десант в парк "Росенец" от страна на Христо Иванов. По повод публикацията имаше остра реакция, а вчера премиерът Бойко Борисов забрани на Кирилов да публикува в социалните мрежи.

 

Кандидат премиер стана и главния прокурор Иван Гешев.

 

"Няма да стане с малки оставки. Първо - двете глави долу. Този магарешки инат се лекува с гражданско неподчинение. Бедна им е фантазията какво ги чака. Ще обявим национални стачки, докато това не се изчисти до дъно. Ще видят как се спират самолети, влакове, магистрали", заяви Велислав Минеков.

 

"Вчера обсъдиха три варианта как да си тръгнат, но да останат. Този път не са познали. Тук е волевата сила на българското общество. Надяваме се с промени в Конституцията да се отнеме безконтролната власт на главния прокурор. Прокуратурата се превърна в съд. Това е диктатура", заяви пред протестиращите Велислав Величков и допълни:

 

"Главата на мафията се намира там, където едни патриоти извоюваха бряг за българите - Делян и неговия ментор Ахмед Доган".


.

.

На протеста има и абитуриенти, видя човек на ФрогНюз, който се намира на място.


.

 

Продължава да се разгаря масовото напрежение срещу кабинета “Борисов 3”. Вчера демонстрации имаше в почти всички областни градове в страната. Очаква се днес ситуацията да бъде същата, като заявката е за най-големият протест до този момент.

 

Фрог Нюз припомня, че в хода на вчерашните демонстрации премиерът Борисов обяви, че ще поиска оставките на трима министри - Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). Днес обаче, след коалиционен съвет с патриотите, бе взето решението ремонти в управлението да има след вота на недоверие, внесен от левицата. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия. САЩ пък обявиха вчера, че спират газовите проекти у нас.

 

Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

Протестите в столицата пък продължават вече осми пореден ден. Десетки хиляди граждани се събират на площада пред сградата на Министерския съвет. Основните им искания продължават да са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Демонстрации има освен у нас, и в чужбина. Днес стана ясно, че българи в Брюксел също са излязли на мирен протест в подкрепа на демонстрациите. Преди няколко дни стана ясно, че протести са се разразили и в Лондон, Ирландия и Прага.


.


.

Снимка: БГНЕС.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.


.

.

 

Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.


.

.

.

.

.

.


.

 


.

.




Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Thursday, July 16, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 12115 |14.07.2020 На живо - протестите срещу властта: Шум и викове ”Оставка!” пред МС /снимки и видео/ . 23| 8121 |12.07.2020 На живо: Ден 4 от протестите в София /видео и снимки/ . 30| 9793 |09.07.2020 С викове „Гешев е позор“ протестиращите изпратиха прокуратурата от президентството . 11| 4886 |25.12.2019 Американец обра банка и хвърли парите с викове ”Весела Коледа”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads