Реклама / Ads
18| 7141 |13.10.2020 НОВИНИ

/на живо/ Ден 97: Бунтът на народа продължава

.
Източник: БГНЕС
Упоритостта на гражданите продължава. За поредна вечер недоволните срещу управлението на Бойко Борисов ще излязат по улиците и ще поискат както оставката на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.
 

Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

20. 47 ч.

 

След речите и химна, гражданският протест отново се превърна в шествие.

 

Демонстрантите ще преминат по жълтите павета, покрай бившата вече сграда на Народното събрание и ще приключи на Орлов мост, където движението ще бъде блокирано за поредна нощ.

 

20.45 ч.

 

Химнът на Република България зазвуча на пл. "Независимост". Стотиците присъстващи пеят заедно.

 

Към този час обстановката в "Триъгълника на властта" е спокойна. Очаква се гражданите да започнат редовното си шествие до Орлов мост.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

20.16 ч.

 

Четирима европейски депутати ще присъстват по време на Великото народно въстание този петък. Това заяви от протестната трибуна адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

Въпреки дъжда и студеното време стотици се събраха и днес под прозорците на властта.

 

19.55 ч.

 

Днес се очаква да станат ясни подробности за националния протест, който ще се проведе в петък. Той е обявен като Велико народно въстание. Това е петата поредна демонстрация от избухването на гражданското недоволство през юли.

 

19.25 ч.

 

Започват да се събират хора в района на "Триъгълника на властта". Към този час присъстващите на протеста са малко. Движението на автомобили се осъществява възпрепятствано.

 

Днешният протест идва дни преди петото обявено Велико народно въстание. Националният протест ще се проведе в петък, когато стават 100 дни от избухването на гражданското недоволство.

 

До този момент общо четири национални протеста са били проведени в столицата. По време на първото и третото Велико народно въстание се стигна и до известна ескалация на напрежението, като по-сериозни сблъсъци имаше на 2 септември. Тогава имаше бити граждани, напръскани със сълзотворен газ протестиращи и журналисти. Пострадаха и служители на реда.

 

По време на третата национална демонстрация пък напрежение възникна, след като полицейски кордон блокира улицата между Българската академия на науките и сградата на вече бившето Народно събрание.

 

Протестите продължават и на фона на обърнатият към страната ни поглед от страна на Европа. ФрогНюз припомня, че Европейският парламент гласува миналата седмица критична резолюция, която очерта основните проблеми пред страната ни относно борбата с корупцията, безконтролността на главния прокурор, неосъществените съдебни реформи и липсата на свобода на словото. Текстове в този дух има и в излязлата няколко дни преди това резолюция на Европейската комисия LIBE и последвалият дебат в ЕП.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6052 |11.10.2020 Ден 95: Освен в ”триъгълника на властта” - протести на българите в чужбина и Росенец /снимки и видео на живо/ . 8| 6327 |11.10.2020 Българите в Брюксел и Манхайм отново са на протест /снимки и видео на живо//допълнена/ . 21| 6542 |10.10.2020 Ден 94: Протестиращите остават непреклонни /снимки и видео на живо/ . 13| 7474 |09.10.2020 /на живо/ Ден 93: След ”политическия шамар” за Борисов - протестът продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads