Реклама / Ads
1| 2744 |22.09.2022 НОВИНИ

Ден без автомобили в центъра на София

.
Столичната община обяви днешния ден за Ден без автомобили. Затворени до 19 ч. ще са централните части на София.
 

Денят без автомобили е част от програмата на Европейската седмица на мобилността - ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност.

 

Столичната община в партньорство с Датското посолство и Центъра за градска мобилност организират велошествие под наслов Happy Biking –Healthy Living. Велошествието ще тръгне в 11:00 часа от ул. „Ген. Й. Гурко“, в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. "Васил Левски", и ще премине по маршрут до Южния парк и обратно.

 

От 9:30 до 19:00 часа ще остане затворено за автомобилно движение карето между ул. "Ген. Й. Гурко“, ул. "Алабин“, бул. "Витоша“, бул. "Кн. Александър Дондуков“ , бул. "Цар Освободител“ и ул. "Г.С Раковски“, без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се допускат преминавания на живеещи, както и автомобили, обслужващи събития и церемонии в зоната.

 

На ул. "Ген. Й. Гурко“ през деня ще се състои изложение на алтернативни на автомобила средства за придвижване в града – е-скутери, велосипеди под наем, електрически градски и планински велосипеди и други. Ще бъдат представени и най-новите електробуси, част от пилотна услуга „автобус при поискване” и разработеното приложение за ползване по проекта на Столичната община INNOAIR.

 

От 2002 г. насам, Европейска седмица на мобилността цели да подобри публичното здраве и качеството на живот, като популяризира придвижването със средства, които не замърсяват околната среда и устойчивия градски транспорт. Кампанията дава възможност на хората да изследват ролята на улиците в града и да експериментират с разнообразни практични решения за придвижването в населените места, с които да адресират градски предизвикателства като замърсяването на въздуха.

 

Темата на Европейска седмица на мобилността за 2021 г. е "Безопасно и здравословно с устойчива мобилност".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2690 |21.09.2022 КЕВР иска от ”Топлофикация София” график за погасяване на дълга към ”Булгаргаз” . 1| 3123 |21.09.2022 Системата на София няма да издържи, ако много хора решат да се топлят с ток, предупреди експерт . 0| 2670 |21.09.2022 Изписани са всички пострадали при катастрофата с автобус на градския транспорт в София . 5| 8124 |20.09.2022 София е един от най-лошите градове за живеене в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads