Реклама / Ads
0| 3054 |22.03.2022 НОВИНИ

В деня на водата „Софийска вода“ направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града

.
Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града показаха специалистите на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на първата част от двудневното си онлайн събитие по случай Световния ден на водата, който отбелязваме на 22 март всяка година.
 

„(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ е името на онлайн срещата, която събра на едно място професионалисти от водния оператор, учени от УАСГ и Центъра по компетентност „Clean&Circle” и широката общественост, за да покажат често забравяния, а толкова важен и голям воден свят, криещ се под краката ни.

 

Участниците направиха „жива“ демонстрация на дигиталната трансформация в канализацията на столицата и новите технологии, които се внедряват в София. Освен виртуална разходка из подземията на София, бяха разкрити и „враговете“ на канала – предмети и вещества, които нямат място, но често се откриват там. Нерядко канализационните екипи се натъкват на изхвърлени големи предмети като гуми, тръби, колички, килими, които затрудняват пътя на водата под нас. С температурни сензори за контрол и смарт дюзи с камери за почистване „Софийска вода“, част от Веолия, успява да улови бързо подобни запушвания, проблемни предмети и критични зони в подземната инфраструктура.

 

Наблюдението на съоръженията става възможно и чрез компютърни модели на мрежата. По време на събитието специалисти от ВиК оператора демонстрираха как може да се направи компютърна симулация на движението на водата в канала във всяка част на столицата и да се предвиди къде би могла да възникне аварийна ситуация, преди тя действително да се е случила. Част от иновациите са към проекта Digital Water City, в който водните дружества, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано са се обединили и са разработили 15 дигитални решения, с които да помогнат за подобряване на водната и канализационната инфраструктура на континента и по-ефективното бъдещо управление на водата в градовете.

 

„Процесът по управление на водата в градска среда включва всеки аспект от водния цикъл – от добиването, пречистването и доставянето на питейна вода до потребителите, до последващото събиране и обработване на вече използваната вода. Ние се отнасяме отговорно към водния ресурс във всеки етап от процеса, влагаме много усилия и инвестираме в модерни технологии за отвеждането и пречистването на отпадъчната вода, за да можем да я върнем отново чиста в околната среда. Изключително щастлив и горд съм, че имаме толкова млади, способни и амбицирани екипи, които не спират да влагат уменията си в подобрението на мрежата на София“, коментира Веселин Димитров, зам.-директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчните води“ в „Софийска вода“.

 

Темата за ефективното управление на отпадъчните води е изключително важна в световен мащаб, защото нарастването на населението и урбанизацията водят до натрупването на все по-големи количества замърсена вода. Канализационната инфраструктура, особено в Европа, е подложена на много сериозно експлоатационно натоварване. Само в София през канализационната мрежа минават средно 350 000 куб.м. отпадъчни води, което се равнява на капацитета на около 160 олимпийски басейна. Това изисква нови и комплексни подходи и модерни решения за събиране и управление на отпадъчните води. Неслучайно тази година мотото на ООН за Световния ден на водата е „Groundwater – Making the invisible visible“ – „Подземната вода – Да направим невидимото видимо!“.

 

Събитието, организирано от „Софийска вода“, част от Велоия,  „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ продължава и утре, 23.03.2022г., от 11:00 до 13:00 ч. с нови интересни решения за контрол на дъждовете в града, иновативни проекти от Берлин, Париж и Милано. То е със свободен достъп за всички желаещи и ще се проведе в онлайн платформата Zoom без предварителна регистрация – на https://us02web.zoom.us/j/83327030334

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2888 |22.03.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 48608 |22.03.2022 „Страшни и чудовищни“ думи изрече Ясен Тодоров. Арестът на Борисов бил „Денят на престъпното безумие 2“ . 0| 2740 |21.03.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 3156 |19.03.2022 „Софийска вода“ разказва за невидимата вода под нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads