Реклама / Ads
3| 3597 |03.01.2020 НОВИНИ

Деница Сачева: Смъртността по останалите домове не е по-ниска

.
Деница Сачева
Статистиката по смъртност по останалите домове не е по-ниска, тъй като това са центрове, в които живеят доста възрастни хора. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по НТВ.
 

,Проверката в Дома в момента тече. Имало е проверка и през 2018 г., като тогава са направени предписания, от които две-трети са изпълнени. Смятам, че персоналът има нужда от допълнителна квалификация'', каза Сачева и допълни, че на този етап ще бъде преустановено настаняването на нови хора в Дома.

 

Относно пенсиите, тя обясни: "Пенсия от 219 лева през юли няма да има, защото тя вече ще бъде 250 лева. Иначе когато говорим за пенсии, говорим за личен принос и система за солидарност, тъй като пенсията е заместващ доход. Да не забравяме, че освен основната пенсия хората получават помощи за отопление и някои други допълнителни доходи от държавата, така че нека да не смесваме двете понятия за минимална пенсия и праг на бедност. Освен това непрекъснато увеличение на минималната пенсия би било несправедливо.

 

Нашето решение е максимално балансирано, защото с държавния бюджет трябва да защитим интересите, освен на пенсионерите, и на работещите, на хората с увреждания, на майките... такива са възможностите на държавата, а и всичко това е в името и на финансовата стабилност'', коментира Сачева.

 

На питане защо в съседна Румъния би могло пенсията да бъде вдигната с 40% през есента Деница Сачева отново подчерта, че България държи на финансовата си стабилност и добави, че социалната политика в друга държава не би трябвало да ни касае.

 

На въпрос, касаещ промените в Кодекса на труда и минималното почасово заплащане, социалният министър отговори, че министерството разговаря по тази тема със синдикати и работодатели и за целта е създадена и работна група. По думите на Сачева ще се търсят варианти за по-гъвкави форми на заетост.

 

,,Определено контролът върху болничните трябва да бъде затегнат. Основния контрол по отношение на тях би могъл да бъде извършван от лица с необходимата компетентност. Трябва да видим какви са реалните причини и защо се случва това. Там, където има измами, трябва да бъдат точно установени, за да има точно решение'', посочи още министър Сачева.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4299 |19.12.2019 Деница Сачева: Одобрявам Закона за социалните услуги, не се отнася до децата и семейните отношения . 9| 4507 |13.12.2019 Деница Сачева успокоява Светия Синод, че няма да се отнемат деца от семейства . 3| 5593 |05.12.2019 Експерт: Смъртността у нас е висока, защото пенсионерите не могат да доплащат за лекарства до 70% . 6| 4236 |03.12.2019 Без изненади: Избраха Деница Сачева за социален минисър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads