Реклама / Ads
1| 4403 |20.09.2019 НОВИНИ

Деница Златева: Основен приоритет в работата на делегацията ни в ЕП остава приемането на България в Шенген

.
Петър Витанов, Деница Златева и Цветелина Пенкова
Стартираме поредица от координационни срещи между ръководството на БСП и нашите представители в ЕП, тъй като през следващите месеци предстоят да бъдат обсъждани чувствителни и важни теми в европейските институции. По време на предизборната ни кампания за ЕП подробно разписахме нашите приоритети и очертахме онези червени линии, които представителите ни в ЕП няма да преминават, както и националните интереси, които те ще защитават.
 

Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция на партията на „Позитано 20”. По думите й по време на днешната среща са били очертани няколко приоритета в работата на делегацията. На първо място тя посочи предстоящите обсъждания по пакета „Мобилност” и припомни, че вчера е имало гласуване в Комисията по транспорт на ЕП. Златева изтъкна, че пакетът „Мобилност” трябва да бъде пречупен през защита на българските превозвачи и работещите в сектора. Втората тема – свързана с Брекзит и преговорите по излизане на Великобритания от ЕС  - в частност последствията за българските граждани, живеещи на територията на страната, при двата сценария – без и със сделка за Великобритания.

 

„Друга тема е Бюджетът на ЕК - 2021-2027 – ясно сме разписали, че ще настояваме за запазване на кохезионната политика, за запазване и увеличаване на размера на средствата, които ще бъдат предоставени на България”, акцентира Златева. Тя коментира и друга чувствителна тема за България – реформата в сферата на миграционната политика на ЕС. „Още повече – заявленията след срещата на Макрон и премиера Конти – липсва ни националната ни позиция. Надявам се, че българското правителство ще защити българския интерес по време на преговорите, свързани с реформата в Дъблинския регламент”, уточни зам.-председателят на БСП. Друг приоритет, който Златева очерта, бе новата Европейска прокуратура – след гласуването в КОРЕПЕР и избора на Лаура Кьовеши от БСП очакват старт на ефективно разследване на злоупотребите с европейски средства, което по думите на Златева е от огромен интерес за българските граждани.

 

„Основен приоритет в работата на нашата делегация остава приемането ни в Шенген. Категорично не приемаме промяна или лакатушене в позицията на премиера Борисов. Когато имаш национална цел и национален консенсус по тази цел – правителството е длъжно да я следва”, категорична бе Златева. Тя допълни като приоритет и отпадането на механизма за сътрудничество и проверка.

 

Петър Витанов :  Посланията на правителството и премиера объркват общество и  западните партньори.

 

 „С ИБ на БСП установихме регулярно и ефективно взаимодействие, за да нямаме разминавания в позициите. Установихме правилата, по които ще се установява координацията”. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов. Той каза, че е информирал членовете  на ИБ за последните развития по пакета Мобилност. „Това, което предстои пред нас, и начините, по които бихме могли да повлияем на българските превозвачи, е установяване на по-компромисен общ подход и общ текст, който да стъпва на основните ценности на ЕС", изтъкна Витанов. По повод влизането на България  в Шенген, той коментира, че нееднозначните послания на правителството и министър- председателя объркват българското общество и  западните партньори и не помага за решаването на тази приоритетна цел. „Нашият стремеж е механизмът за сътрудничество и оценка да бъде трансформиран в общ доклад за върховенството на закона за всички държави членки, за да престане да е обект на спекулация и инструмент за управление в ЕС.”, завърши Петър Витанов.

 

Цветелина Пенкова: Правителството оглушително мълчи вместо да защитава правата на българите във Великобритания

 

"Темата за "Брекзит" е от значение за всички европейски граждани и всяка една от комисиите в ЕП. В сряда беше приета резолюция, в която ЕП изразява своята позиция, че сме готови да подкрепим едно евентуално удължаване на срока за напускане на Велокобритания. При условие, че те спазят всички изисквания по отношение на финансовите задължения към ЕС и правителството на страната поиска такова удължаване", каза евродепутатът Цветелина Пенкова.  Тя коментира, че излизане на Великобритания от ЕС без сделка ще доведе до сериозен политически и икономически хаос, който засяга и българите, живеещи на острова. "Към момента мълчанието на българското правителство е оглушително по отношение на това как ще бъдат защитени правата на българските граждани там. Много други държави взеха адекватни мерки, увеличавайки представителите в посолствата си", коментира още Пенкова.

 

Евродепутатът  призовава правителството да започне да гледа по-сериозно на тази тема. Тя добави, че след излизането на Великобритания от ЕС ще наблюдаваме и спад от над 12%  в бюджета на съюза и изрази надежда, че българските евродепутати ще се преборят  да няма намаляване на средствата, които идват при нас по кохезионните и други фондове. 

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4159 |15.09.2019 Деница Златева: Очаквам НС на БСП да подкрепи Манолава за столичен кмет . 7| 4639 |02.07.2019 Станишев: Тимерманс е основен претендент за шеф на ЕК. Това ще бъде успех за социалистите, шанс за България и ново начало за Европа! . 3| 4328 |17.06.2019 Деница Златева: Оттеглянето на оставката на Нинова не беше планирано . 3| 5271 |06.06.2019 АЕЖ за БОЕЦ: Конституцията гарантира неприкосновеността на личния живот и забранява следене или записване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads