Реклама / Ads
7| 4617 |02.07.2019 НОВИНИ

Станишев: Тимерманс е основен претендент за шеф на ЕК. Това ще бъде успех за социалистите, шанс за България и ново начало за Европа!

.
Президентът на ПЕС проведе нови консултации с левите премиери преди решаващата среща на европейските лидери
 

“На този етап основният план, който се обсъжда от лидерите, е новият председател на ЕК да бъде кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс. Подобен вариант би бил огромен успех за ПЕС и ще даде начало на качествена промяна в работата на европейските институции, след повече от двадесет години доминация на десницата в Европа“. Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев днес в Брюксел след поредния кръг на консултации между премиерите-социалисти.

„Преговорите за лидерството на ЕК не са просто пазарлък за определяне на нови началници в ЕС, които да бранят статуквото. ПЕС следва определена линия за качествена промяна в Европа, така че социалното да бъде на преден план. Държим на кандидатурата на Франс Тимерманс не от инат, а защото той е носителят на тази нова посока за ЕС. Залогът е голям – европейските граждани искат повече справедливост, искат Съюз, който генерира ползи и благоденствие за всички хора, вместо да разделя държави и общества на привилегировани и онеправдани. Благодаря на премиерите от ПЕС за усилията в хода на преговорите и затова, че заедно се държим като един отбор, за разлика от другите политически семейства, които остават разделени“.

 

“Ако Тимерманс поеме Европейската комисия, това би било огромен шанс за България. Той предлага акцент върху социалните политики, което е в интерес на страната ни, тъй като за съжаление продължаваме да бъдем на дъното на всички класации в ЕС. Успехът на ПЕС ще означава край на модела „Европа на две скорости“, на двойните стандарти, на разделението център-периферия. Уверен съм също, че Франс ще продължи да бъде безкомпромисен  по темата „върховенство на закона“. Тази перспектива, изглежда, уплаши някои лидери, които виждат заплаха за собствения си авторитарен стил на управление. Фактът, че такива лидери са склонни да

подкрепят Вебер или друг кандидат на ЕНП за шеф на Комисията издава намерението на десните да продължат с различното третиране на „наши“ и „ваши“ държави и правителства, както години наред толерираха Орбан“, смята Станишев.

“Предстои нов кръг на трудни преговори. Част от десните лидери все още отказват да приемат реалностите след европейските избори, когато милиони европейци дадоха своя глас за промяна. Десницата, която мълчаливо разчита на гласовете на Орбан и на подкрепата на евроскептиците, има превес по отношение на броя депутати в ЕП, но балансът на силите вече е в полза на лявоцентристкия блок. Ето защо фаворит за председател на ЕК е социалист – защото само той може да събере необходимото мнозинство в ЕП”, категоричен е Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4984 |01.07.2019 Борисов заяви готовност да подкрепим Тимерманс за шеф на ЕК . 0| 4384 |30.06.2019 Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс! . 2| 4169 |20.06.2019 Станишев: ЕНП осъзнават, че монополът им е към края си. ПЕС твърдо подкрепя Тимерманс за председател на ЕК! . 9| 4238 |09.06.2019 Станишев: Битката не е да се отсече глава, а за политическата линия на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads