Реклама / Ads
5| 4128 |09.10.2023 НОВИНИ

Денков разкъсан между нуждата от КСНС заради Израел и предизборното говорене

.
Въпросът трябва ли да президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради напрежението в Близкия изток трябва да бъде отправен към държавния глава. Когато има такова изостряне на обстановката, може би си заслужава да се свика. В предизборна ситуация сме обаче и виждаме как някои от партиите се опитват да ескалират, вместо да деескалират напрежението. Не мога да кажа дали един такъв КСНС би бил полезен. 
 

Това коментира пред журналисти премиерът акад. Николай Денков. 


За свикване на КСНС призова вчера лидерката на левицата Корнелия Нинова. 

 

Премиерът посочи още, че страната ни е в готовност да изпрати трети полет до Израел, ако има наши сънародници, които желаят да се приберат в България.


Денков заяви, че страната ни ще предолжи хуманитарна помощ на Израел заради напрежението с "Хамас" в Ивицата Газа. Въпросът с военната помощ не стои на дневен ред. 


"Страната ни ще предложи хуманитарна помощ. Трябва да се види дали можем да помогнем по отношение на болнична помощ. По отношение на военни възможности - такива варианти не са обсъждани. Конфликтът е на съвсем друго ниво", обясни Денков. 


"Има потенциал за много сериозна ескалация в Близкия изток. Всяка една от страните - израелците и палестинците, иран и неговите прокси групи, трябва да помисли как биха могли да деескалират този конфликт. Няма да е лесно, но това ще е решението - опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна", призовя премиерът. 


Вотът на недоверие


Премиерът коментира и искания вот на недоверие от "Възраждане", ИТН и БСП и смесените сигнали от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера намекна, че партията му може да оттегли подкрепата си спрямо правителството, въпреки че миналата седмица обеща, че формацията няма да сваля кабинета. Припомняме, че лидерът на ГЕРБ заговори пред партийния актив заедно с бившия си енергиен министър Делян Добрев за схема с фотоволтаици и обеща да търси обяснения. 


"Няма какво да се заплашваме, колкото до математиката. Опитваме се да свършим нещо полезно за България. Ако някой не иска да участва в този процес, математиката може и да сбърка. Всеки ден работим с мисълта, че колкото повече работа успеем да свършим, толкова по-добре. Затова работим интензивно. Борисов е бил подведен от съветниците си. Става дума за две различни процедури. Плановете са качени за обществено обсъждане. Борисов, Петков и други партийни лидери мобилизират партийните си групи по места за изборите. Оценките на министрите ще са на базата на това успели ли са да изпълнят и комуникират програмата си", обясни Денков. 

 

Териториалните планове


Денков повтори, че България няма да изтегли териториалните планове, защото иначе “приключва целият процес”. 

“Изтеглянето им означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за изпълнение на съответния преход. Миньорите трябва да се включат в обсъжданията. Още сме в етапа, в който тези планове могат да бъдат променяни. ЩЕ правя това, което е правилно и полезно за България. Надявам се да разберат, че това е полезно за миньорите и регионите. Изтеглянето на плановете е вредно действие за тези региони, последствията ще са много и за дълго време. Плановете не затварят никакви мини и ТЕЦ-ове, те са за да се подпомогне прехода, който така или иначе ще се случи, защото се променя технологията в енергетиката”, коментира още Денков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6779 |09.10.2023 Гражданско неподчинение на „Шишман“ в София. Блокираха протестно улицата с автомобили . 3| 4342 |09.10.2023 "Алфа Рисърч" с първа социология за местните избори в Пловдив . 1| 4712 |09.10.2023 “Хамас” не взе заложници просто така. Има цел и тя е размяна. Историята на Гилад Шалит . 26| 6748 |09.10.2023 Кои са “Хамас” и защо има война в Ивицата Газа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads