Реклама / Ads
26| 6794 |09.10.2023 НОВИНИ

Кои са “Хамас” и защо има война в Ивицата Газа?

.
Палестинската въоръжена групировка "Хамас" предприе безпрецедентна атака срещу Израел и покачи напрежението в Ивицата Газа до невиждани от десетилетия нива. Жертвите на възобновената война вече надхвърлят 1100. Защо се случва този конфликт и кои са страните? Ето какво трябва да знаете. 
 

Кои са "Хамас"?


"Хамас" е палестинска въоръжена групировка, която управлява Ивицата Газа. Бойците и командирите й се заклеха да унищожат Израел и да заменят страната с ислямска държава. Нещо като свещена война - Джихад. 


Тя е основана през 1987 г., скоро след избухването на Първата интифада - така наречената "каменна война", превърнала се в продължение на поредица от протести и бунтове от палестинците в палестинските територии и Израел. "Хамас" се появява като разклонение на египетското Мюсюлманско братство, което към днешна дата е забранено в Египет и обявено за терористично звено. 


"Хамас" води вече няколко войни с Израел, откакто пое властта в Газа през 2007 г. Между тези войни тя е изстреляла или е позволила на други групи да изстрелят хиляди ракети срещу Израел и е извършила многобройни смъртоносни атаки. Израел също многократно е атакувал "Хамас" с въздушни удари и заедно с Египет блокира Ивицата Газа от 2007 г. насам.


"Хамас" и в частност военното крило на групировката се определя като терористична от Израел, САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство и други държави. "Хамас" има подкрепата на Иран. Смята се, че Ливан, където контрол имат "Хизбула", също съдейства на "Хамас", включително при последното нападение над Израел.

 

През 2020 г. Държавният департамент на САЩ съобщи, че Иран е предоставял повече от 100 милиона долара годишно на "Хамас" и Палестинския ислямски джихад. "Хамас" използва подкрепата на Иран, за да започне няколко войни срещу Израел от базата си в Газа, включително през 2008, 2009, 2014 и 2021 г.


Какво представлява Ивицата Газа и какво общо има с Палестина?


Ивицата Газа е 41 км и 10 км широка територия между Израел, Египет и Средиземно море. Районът е дом на около 2.3 милиона души и има една от най-високите гъстоти на населението в света. 


Израел контролира въздушното пространство над Газа и нейната брегова линия и ограничава кой и какви стоки да влизат и излизат през граничните пунктове. По подобен начин Египет контролира кой влиза и излиза през границата му с Газа.


Около 80% от населението на Газа зависи от международната помощ, според ООН, и около един милион души разчитат на ежедневна хранителна помощ.


Палестинците претендират териториите от Ивицата Газа и Западния бряг за свои и според тях именно това формира държавата Палестина. Ивицата Газа и Западния бряг обаче са разделени от израелски земи. 


Това също са били земите на еврейските кралства в Библията и се разглеждат от евреите като тяхна древна родина. Израел е обявен за държава през 1948 г., въпреки че земята все още се нарича Палестина от тези, които не признават правото на Израел да съществува. 


Защо воюват Израел и "Хамас"? 


Въпреки че атаката на екстремистите на 7 октомври дойде без предупреждение, тя се случи в момент на нарастващо израелско-палестинско напрежение. Тази година беше най-смъртоносната в историята за палестинците в окупирания от Израел Западен бряг, което по всяка вероятност се превърна в мотив за удара на "Хамас" над Израел. "Хамас" може също така да се е опитвал да постигне голяма пропагандна победа срещу Израел, за да повиши популярността си сред обикновените палестинци.


Фактът, че е отвел толкова много израелци в плен, вероятно има за цел да окаже натиск върху Тел Авив да освободи някои от около 4500-те палестинци, държани в израелски затвори - изключително емоционален въпрос за всички палестинци. Има също така спекулации, че атаката е организирана от Иран - главният враг на Израел. Израел обвини Иран, въпреки че посланикът на Иран в ООН отрече участието на страната си.


Иран и "Хамас" също така твърдо се противопоставят на нарастващата перспектива за историческо мирно споразумение между Израел и Саудитска Арабия - нещо, което може да бъде осуетено, ако военният отговор на Израел на атаките предизвика широко разпространен гняв в арабския свят.


Всъщност това споразумение според анализатори би обезсмислило съществуването на "Хамас" въобще. Идеята е, че всички арабски нации най-накрая ще станат съюзници на Израел в размирния регион. Саудитска Аралия е лидер на арабските държави, подкрепена с мека сила и огромна хазна. 


Провали ли се израелското разузнаване? 


Донякъде да, поне според повечето експерти. Израел има може би най-обширните и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток, с информатори и агенти в палестински бойни групировки, както и в Ливан, Сирия и другаде. На земята, покрай напрегнатата гранична ограда между Газа и Израел, има камери, сензори за движение на земята и редовни армейски патрули.


Предполага се, че оградата с бодлива тел е била "умна бариера“, за да предотврати точно този вид проникване, който се е случил при тази атака на "Хамас". Въпреки това обаче тя е успяла. 


Какво може да се случи сега?


Командирът на бойците на "Хамас" Мохамед Дейф призова палестинци и други араби да се присъединят към операцията на екстремистите за прочистване от израелската окупация. Големият въпрос сега е дали палестинците в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим и други региони ще се вслушат в този призив.


Израел несъмнено вижда потенциал за война, която може да се отвори на множество фронтове. Най-лошият сценарий е да се привлече мощна помощ от "Хизбула" в Ливан. 


Израелската армия е наредила мащабно подсилване на войските. Освен интензивните си въздушни нападения над Газа, тя посочи, че планира наземна операция там.

 

ФрогНюз по идея на материал на BBC

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4090 |09.10.2023 Нургюл Салимова със сребро от европейското отборно по шахмат . 3| 4456 |09.10.2023 Подадохме документи за второто плащане по ПВУ. Чакаме 1,4 млрд. лв. за ЖП транспорт, енергетика, правосъдие . 7| 5326 |09.10.2023 Колко мощна е израелската армия? . 11| 4119 |09.10.2023 Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads