Реклама / Ads
2| 2548 |23.11.2023 НОВИНИ

Денков: Не сме и мислили да делим кметовете по партийна линия

.
Правителството не си е помисляло да дели кметовете по партиен признак и никога няма да го направи. 
 

Това заяви премиерът Николай Денков по време на форум за местната власт. Той обеща партньорски подход.

 

Въпросът с парите за общините в бюджета всъщност съществува от известно време и стана повод за напрежение между партиите, които подкрепят кабинета. Именно това перо се превърна в условие за подкрепа. От ГЕРБ и ДПС поставиха условия, за да дадат зелена светлина на бюджета за догодина - изрично да бъде разписано кои точно инфраструктурни проекти за кои общини ще бъдат финансирани. 

 

Вчера лидерката на левицата Корнелия Нинова дори поиска Асен Василев да се яви на изслушване в парламента и заговори за двоен аршин по отношение на общините. Василев трябва да бъде изслушан в пленарна зала утре. 

 

Председателят на Националното сдружение на общините на Република България и кмет на Велико Търново - Даниел Панов призова премиера Николай Денков да подобри комуникацията между държавната администрация и общините.

 

"Това, което нас ни вълнува, са силните и слабите страни в икономическо развитие на общините. Ние не разчитаме само на еврофинансиране, а се борим за финансова децентрализация на общините, чрез оставане на част от подоходните данъци в общините. Надявам се да се рестартира магистрала "Хемус" и Русе - В. Търново. Изборите отминаха и нека оттук нататък да не се делим на партии и сдружения, а да работим за благото на хората, съвместно с изпълнителната власт", заяви Панов.

 

Според Денков би било катастрофално за голяма част от общините, ако при децентрализацията се заложи само на процент от данъците.

 

“Простата сметка показва, че би било катастрофално за голяма част от общините, ако се заложи само на процент от данъците. Не е достатъчно да има само едни налични пари. Важно е да има прозрачност и ефективност при разходването на средствата. С пълното съзнание, че децентрализацията е тип приоритет, трябва заедно да създадем механизъм за използване на средствата", посочи Денков.

 

Финансовият министър предупреди, че подобен подход ще отвори голяма ножица между малките и големите общини и голяма част от обществото ще тръгне към София за сметка на други населени места.

 

“Близо 1.2 млрд. лв. е ресурсът, който се връща към общините. Ако просто върнем обаче 2 от 10-те процента данък доход на физическо лице, ще се отвори огромна ножица между големите и малки общини. Така огромни средства ще акумулира столицата и ще има масова вълна от желаещи да работят в София за сметка на другите общини. Ресторантите ги освобождаваме от данък и минават на патент, така средствата ще влизат директно в общините. Проблемите с данъка за физически лица е, че фирмите не са базирани в общините. Отворени сме са този диалог, който трябва да се развива по стъпки. В момента капиталовата субсидия е над 450 млн. лв. Целта ми е да има яснота и достъп до тези средства. Никога не съм делил кметовете и кабинетът винаги ми е бил отворен за кметове", посочи той, цитиран от БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2901 |23.11.2023 В "Честно казано с Люба Кулезич" на 23 ноември ще видите... . 2| 5902 |23.11.2023 Честито! Вдигат цените в магазина заради нови данъци . 28| 21507 |23.11.2023 Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка? . 5| 8145 |23.11.2023 “Възраждане” удариха ново дъно. Дебатите за психично болните станаха грозни /допълнена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads