Реклама / Ads
4| 3550 |02.05.2023 НОВИНИ

Владислав Панев: Абсурд е да поделим изпълнителната власт с ГЕРБ

.
Владислав Панев
Не смятам за логично и правилно от държавническа гледна точка да съставяме коалиционен или друг кабинет с ГЕРБ. В НС може да си сътрудничим по важните за страната теми, но изпълнителната власт няма как да бъде поделена с ГЕРБ. Това заяви в "Още от деня" по БНТ един от лидерите на ПП-ДБ Владислав Панев от "Зелените".
 

Въпреки това коалицията очаква подкрепа от хората на Бойко Борисов за втория мандат, а причината да не иска да подкрепи техен е, че трябва да се разходват правилно парите от плана за възстановяване и еврофондовете. Манталитетът от последните 15 г. за обогатяване от еврофондовете на малцина, смята Панев.

 

"Правителство на малцинството е много зависимо от НС. В този смисъл ако ГЕРБ или друга група контролира част от важните комисии в НС, това е много сериозна власт - трябва да одобрят всички закони, могат да привикват министри всяка седми и да им разкатаят играта", прогнозира той. Но все пак уточни, че не са влизали в разговори за комисии, но са готови на отстъпки.

 

 „Би трябвало целта на всички в този парламент да бъде излъчване на кабинет. Според нас е най-реалистично това да се случи с втори... Прочети повече "Това, което правим последните седмици е максимална прозрачност. Още в предизборната кампания обявихме условията си - без министри на ГЕРБ, без да подкрепяме мандат на ГЕРБ. Сега обявяваме какъв би бил съставът на нашия мандат. Акад. Денков е способен да извърши необходимите реформи за България. Изисква се умело ръководство на държавата, за да излезем от кризата", коментира той часове след ПП-ДБ обявиха проектосъстава на кабинета си.

 

Ясно заявихме, че министри на ГЕРБ в нашия кабинет няма да има, отдавна е известен включително и на г-н Борисов, настоя Панев. Той припомни, че в предния парламент да разговаряли с всички групи, но се е наложило да върнат мандата, а целта на НС била именно групите да си говорят и да търсят съгласие. Преговори с ДПС и БСп, както и с останалите ще се водят едва след като мандатът попадне в ПП-ДБ, лидерите на шестте формации в коалицията щели да решат какъв да е форматът "доволно рано".

 

На въпрос защо само Асен Василев от шестимата лидери е попаднал в кабинета Панев каза: "Асен Василев е човек, който определено разбира от финанси. Преценката на акад. Денков е че той е необходим на кабинета, особено, че престои внасяне на бюджет".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3197 |27.04.2023 Владислав Панев: Страната ни е феодализирана и това трябва да се промени . 19| 3410 |24.04.2023 Владислав Панев безцеремонен: България има нужда от управление без ГЕРБ . 2| 3597 |22.04.2023 Владислав Панев: Служебният кабинет е объркал сметките с бюджета . 17| 17371 |17.04.2023 Ерата на абсурдно евтините полети на къси разстояния в Европа е към своя край

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads