Реклама / Ads
21| 6038 |01.02.2014 НОВИНИ

Депутатът Йончев сменя БСП с "България без цензура"

.
Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков съвсем скоро може да има депутат в парламента, тъй като народният избраник от групата на Коалиция за България Румен Йончев е на крачка от решение да излезе от червените редици и да стане независим, стана ясно в предаването „Тази събота" по бТВ.
 

"Не е изключено да изляза от групата и да стана независим, има и такъв вариант", посочи Йончев и мотивира тази вероятност, като посочи, че с Бареков има доста допирни точки.

Политикът обясни, че партията му е добавила 30 хил. гласа за левицата, а освен това е била единствената, подкрепила организирания от БСП референдум за ядрената енергетика, което е основната причина за място в парламента.

„ЗНС е направил достатъчно, за да бъда в парламента. Благодарение на нашите гласове референдумът беше успешен", изтъкна той и изрази разочарование, че проектът за АЕЦ „Белене" не получава никакъв тласък при това управление, въпреки че е бил приоритетен в предизборната програма на мандатоносителя.

Йончев е единственият депутат от ЗНС в парламента. „Не е лесно с един човек да правиш политика в Народното събрание. Никога не съм се опитвал да диктувам дневния ред на парламента, затова се налага да предприема този съюз с г-н Бареков", обясни Йончев.

На учредителното събрание на „България без цензура" лидерът обяви, че формацията ще има депутати, в множествено число, в настоящия парламент. Йончев обаче отрече да е натоварен със задачата за формиране на евентуална „група", тъй като "депутатите се раждат с избори".

За взаимоотношенията си с Николай Бареков Йончев разказа, че са се "сближили" само преди 2 месеца, но вече изрази убеденост, че с „България без цензура" ЗНС има „по-дълъг хоризонт", отколкото с БСП, и даже двете формации смятат да се явят на изборите за Европейски парламент с обща листа. „Ще предложим центристка и нормална перспектива за България", подчерта Йончев.

Той не потвърди категорично, но и не отрече възможността да напусне парламентарната група на левицата, макар напускането му да изглежда логично на фона на процесите в БСП и дискусиите за прекратяване на партийното членство на хората от проекта АБВ, например.

„Плаши ме цялата история с референдума, защото изместваме темата от това кой е виновен за това, което имаме днес. Вместо да се интересуваме как хората по селата умират от здравеопазване, ще ги питаме за процедура като електронното гласуване", възмутен е Румен Йончев.

На фона на развитията от последната седмица, той определи съюза си с БСП като „принципен". „Принципен е, защото ако ме нямаше мен, щяха да ни управляват Борисов, Цветанов, Фидосова... Подкрепихме БСП, за да махнем ГЕРБ", каза кратко депутатът.

В този смисъл между БСП и ЗНС нямало коалиционно споразумение, не защото е „безпринципно", а защото „би било неуместно". „Нямаме официално коалиционно споразумение, аз съм от гражданската квота, не е уместна официална коалиция – такава се прави, когато трябва да се изпълнява определена програма. Нашата единствена цел беше да спрем ГЕРБ", обясни Йончев.

Във връзка с изключването на партията му от Европейската народна партия след протестни писма от всички български политически организации, членуващи в ЕНП, той коментира, че протестът е бил свързан с това, че Йончев е част от групата на левицата в Народното събрание, както и заради неговата подкрепа за политическата организация „България без цензура".

По думите на Йончев това е „активно мероприятие", организирано от ГЕРБ, която била единствената българска партия, върху която ЕНП съсредоточава усилията си в кампании през последните години.

„Беше направена една безпрецедентна атака срещу ЗНС, за да не можем да участваме в изборите за европарламент", обясни Румен Йончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6270 |27.01.2014 Христо Динев: Не бива да се сменят прокурори по знакови дела . 21| 6774 |19.01.2014 Депутатът Страхил Ангелов в Сирия да подкрепя Башар Асад . 76| 7385 |24.12.2013 Депутатът на Бареков остава при Станишев . 0| 5373 |20.12.2013 Бивш посланик в Чили сменя Чавдар Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads