Реклама / Ads
8| 4817 |12.06.2008 НОВИНИ

Депутати: Първанов ревнува - американците предпочитали Станишев

.
Интервюто на президента Георги Първанов в столичен всекидневник изненада депутатите – и от управляващата коалиция, и от опозицията. Цял ден те си шушукаха в кулоарите на парламента.
 

В интервюто си държавният глава укорява премиера Станишев заради назначаването на негови съветници в бордовете на фирми, оплаква се, че някой иска насила да го натика в един отбор с Бойко Борисов и обвинява депутатите, че бойкотират промените в изборното законодателство.

Повечето народни представители от БСП отказваха коментар, а доколкото имаше официални изявления те бяха умерени и успокоителни - в смисъл, че случилото се  не е повторение на Желювите „Боянски ливади", нито пък може да се прави аналогия с прословутото Петър-Стояново „Иване, кажи си!" Лютви Местан от ДПС в типичния за движението стил избалансира между президента и премиера - съгласи се с критиките му за назначаването на съветници в бордовете, но и защити Станишев. От НДСВ пък дадоха да се разбере, че вътрешните взаимоотношения в левицата не са тяхна работа, но можело да се говори за повоторение на войната Стоянов-Костов според тях. Опозицията беше най-възбудена и съзря опит на Първанов да се разграничи от отрочето си - правителството на тройната коалиция, някои пък дори провидяха президнтска заявка за появата на нов политически субект, сиреч негова партия.

Неофициално обаче, под сурдинка, депутатите бяха по-разговорливи по темата. Според червени народни избраници държавният глава е изнервен от нещо и затова е дал това интервю. Едни смятат, че причината е предстоящото посещение на Станишев в САЩ и благосклонното отношение към него от американска страна. Те се позоваха на хвалебствената статия за българския министър-председател в американско списание, по случайност излязла в същия ден като интервюто на Първанов. Не била без значение и очакваната смяна на властта в САЩ наесен.

Други пък смятат, че президентът прави изпреварващ ход преди доклада на ЕК, който се очаква да бъде изключително критичен. Според тях той бързал да се разграничи от правителството и да се откаже от „бащинството" си върху него, за да намали негативното отношение към себе си сред обществото.

Трети се заеха да обясняват, че всъщност премиерът не назначава в бордове, тъй като предприятията с държавно участие са ресор на икономическия министър Петър Димитров. Според тях само чрез присъствието на „свой човек" във фирмите, държавата можела да знае какво става там и да се предпази от изненади като „Кремиковци" например.

parvanov-borusov-1.jpgНякои от социалистите, както и депутати от опозицията, обаче провидяха по-дълбок конспиративен сценарий. Те смятат, че ако докладът на Европейската комисия е наистина убийствен, както се говори, правителството може да падне и наистина да имаме предсрочни избори. Тогава президнтът ще назначи служебен кабинет, ще управлява чрез него, а и ще може да влияе на провеждането на парламентарния вот. След него ще се споразумее с най-голямата политическа сила, която би трябвало да излъчи премиера и отново да управлява в сянка. Според тях именно чрез тази хипотеза можели да се обяснят прекалено топлите отношения между Първанов и Бойко Борисов, който е убеден, че ще е следващият министър-председател на България. Що се отнася до анализатора Стефан Гамизов, той просто е хвърлил камък в блатото и е извадил на показ истини, които и президентът, и столичният кмет искат да държат в тайна. Затова и двамата реагират нервно и се опитват доста глупаво да отрекат близките си отношения, убедини са депутатите, привърженици на „конспиративната" версия. Всъщност, Борисов като „по-семпъл" почти е потвърдил догадките на народните избраници. След интервюто на Първанов той в прав текст заявява, че ще управлява три години и половина с този президент и е нормално отношенията им да бъдат добри.

Опозиционни представители неофициално обвиниха държавния глава в „прекомерна лакомия за власт" и опит да „подмени държавното устройство". Той май забравял, че България е парламентарна република по конституция и страшно много му се искало да бъде президентска, вероятно по тертипа на Путинова Русия.

Общо взето повечето депутати от левицата бяха възмутени от опита на Първанов да се сдобие с повече власт и влияние тихомълком, извън правомощията, които му дава конституцията. Някои от тях посочиха, че Сергей Станишев никога не е излизал извън своите правомощия, стриктно спазва законите, наистина се опитва стъпка по стъпка да сложи ред в държавата и затова трябва да бъде подкрепен. От опозицията пък не скриваха задоволството си, че играта между левите президент и премиер загрубя, което би могло да свали рейтинга и на двамата точно в предизборната година.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4909 |12.06.2008 Първанов нагази Станишев . 21| 5379 |05.06.2008 Първанов награждава руски офицери с 20 годишна давност . 10| 4786 |27.05.2008 Първанов танцува с абитуриентки; Ку-ку бенд го весели . 5| 4359 |21.05.2008 СДС не се заяжда с Първанов; само иска да го отстрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads