Реклама / Ads
0| 2153 |31.07.2024 НОВИНИ

Депутатите единодушни на първо четене - забраняват вейповете без никотин за деца под 18 г.

.
Единодушно, със 152 гласа, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за закрила на детето. Те са насочени към опазване здравето на децата до 18-годишна възраст, като се предвижда забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия.
 

Става дума за ограничаване употребата на вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества.

 

Въвеждат се и санкци





за нарушение на забраната.

 

Костадин Ангелови, един от вносителите на текстовете, обясни, че става дума да употребата на вейпове от малолетни и пълнолетни и в тази връзка се ограничава точно това. Той се обоснова, че не се знае какво е съдържанието на безникотиновите вейпове с различни вкусове. Депутатът лансира и идеята да се помисли дали въобще да бъде разрешено тези видове вейпове да имат плодови вкусове, което основно привлича децата. На практика не знаем до какви последици може да доведат, посочи Ангелов, но със сигурност създават навик за пушене у нашите деца, смята Ангелов.

 

Иван Иванов от ПГ на „БСП за България“ също се съгласи, че темата е изключително сериозна, и затова ще подкрепят законопроекта. Ние сме внесли в този дух промени в Закона за здравето, с които се ограничава ползването на райски газ, добави той.

 

Александър Симидчиев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ предложи здравната комисия в бъдеще до помисли за допълнителни промени, които да осигурят много по-широка възможност за контролиране на процеса, и да засягат също енергийните напитки и бездимните цигари.

 

Климент Шопов от ПГ на „Възраждане“ също декларира подкрепа за предлаганите промени, но от парламентарната група са скептични, че изпълнителната власт ще упражнява контрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3801 |31.07.2024 НАП с уточнения към протестиращите лозари . 1| 2163 |31.07.2024 Калин Стоянов: Няма опасност за населените места и гражданите около пожарите в Благоевградско . 0| 2510 |31.07.2024 Цветен дим прекъснал рождения ден на детето, чийто баща подал първия сигнал за Елин Пелин . 4| 9575 |31.07.2024 Валентин Радев за ФрогНюз: Държавата да се вземе в ръце - останаха много малко експерти по боеприпаси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads