Реклама / Ads
1| 4048 |15.02.2018 НОВИНИ

Депутатите гледат ветото на президента за строителство в ниви

.
Източник: БГНЕС
Парламентът ще гледа ветото на президента върху поправките, свързани със земеделските земи, които улесняват промяната на предназначението на земеделски земи и застрояването им. Очаква се депутатите да го отхвърлят, тъй като миналата седмица ветото вече беше преодоляно от земеделската комисия, която отново прие спорните изменения.
Промените в Закона за опазване на земеделските земи бяха гласувани и прокарани през преходни и заключителни разпоредби в друг закон за посевите, внесени устно между първо и второ четене от Йордан Апостолов от "Обединени патриоти".

Законопроектът беше оспорен след гражданско недоволство и протести. Основен мотив на президента Румен Радев да наложи ветото е, че новите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за специална закрила на земеделските земи и промяна на предназначението им само по изключение при доказана нужда.

Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи граждани и през тази, и през миналата седмица измененията "възкресяват" вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове.

Проектът, гласуван на 24 януари 2018 г., дава амнистия на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, като им дава право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски. Предложенията за промени в закона за посевите са били направени устно от Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" между първо и второ четене в Комисията по земеделието и храните в края на 2017 г. В средата на декември тези изменения са били одобрени на второ четене от всички присъствали на заседанието на комисията депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и БСП. Част от тези текстове са променени на следващата земеделска комисия, без да се променя философията на измененията.

Миналата сряда законопроектът беше повторно подкрепен от земеделската комисия от 12 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", девет са били против - сред тях депутати от БСП, ДПС и "Воля", без "въздържали се".

Ако измененията бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала днес, за да може да се строи в бившите ниви, собственикът на земята ще трябва да подаде искане пред съответната земеделска комисия, в което да посочи номера на старото разрешение и датата на издаването му. Към документите трябва да се приложи документ за собственост или учредено право на строеж, актуална екооценка на инвестиционното намерение, както и влязъл в сила подробен устройствен план. Решението на комисията ще губи правното си действие, ако в тригодишен срок собственикът не поиска издаване на разрешение за строеж или ако до шест години не го започне.

Собствениците на земи, които са платили такса за смяната на предназначението, няма да плащат отново, ако тя съвпада с актуалната тарифа. Разликата с тарифите ще бъде доплащана или ще бъдат връщани пари. Земеделските комисии ще са длъжни в срок до един месец да препотвърдят или да отхвърлят искането.

Преди две седмици експресно предложените законови промени бяха отхвърлени. В момента законът предвижда давност на разрешителни 3 и 5 години. Това означава, че ако собственик на земя, който има строително разрешение, не е започнал строеж в рамките на 3 или 5 години, губи разрешителното си и трябва да мине отново през цялата процедура, за да получи ново разрешително.

През май миналата година поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени пак от "Обединени патриоти", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в социалните мрежи ГЕРБ оттегли подкрепата си и проектът не стигна до пленарната зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6840 |09.02.2018 Пострадал от фалита на КТБ: Депутатите гласуваха като навита пружинка закона за КТБ, омерзен съм . 1| 4309 |07.02.2018 Депутатите очаквано отхвърлиха ветото на президента върху закона за земята . 4| 4138 |31.01.2018 Депутатите се изпокараха заради комунизма в учебниците . 0| 4057 |26.01.2018 Депутатите гласуваха Закона за авторските права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads