Реклама / Ads
0| 4439 |21.05.2020 НОВИНИ

Депутатите избраха Диана Ковачева за национален омбудсман

.
Омбудсманът Диана Ковачева
Парламентът избра единодушно Диана Ковачева за омбдусман. За кандидатурата й гласуваха 173 народни представители, а трима се въздържаха.
 

Първа точка в дневния ред на Народното събрание бе избор на национален омбудсман. Процедурата е съгласно правила, приети с Решение на Народното събрание от 4 март тази година. Единствената кандидатура бе на досегашния обществен защитник Диана Ковачева. Нейният мандат ще е пет години.

 

Амбицията й е да превърне институцията "от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права". Ковачева обеща открит диалог и прозрачна работа. Тя депозира оставката си като заместник-омбудсман, правомощията й се прекратяват с днешна дата.

Диана Ковачева е завършила право в СУ "Свети Климент Охридски". През ноември 2011 година министър-председателят Бойко Борисов я номинира за министър на правосъдието на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. На 30 ноември е одобрена от Народното събрание за този пост.

 

През януари 2016 година е избрана за заместник-омбудсман от Народното събрание със 152 гласа. От 3 септември 2019 г. Ковачева е действащ омбудсман след като предшественичката й - Мая Манолова, подаде оставка.

 

Ковачева е член на Ордена на Британската империя от 2014 г. заради приноса ѝ в борбата срещу корупцията, за работата ѝ за създаване на по-прозрачна и независима съдебна система и стремежа ѝ да гарантира върховенството на закона.

В дневния ред е и второ гласуване на законопроект за управление на агрохранителната верига, внен от Министерския съвет на 3 февруари. Вече е приет на първо гласуване на 7 февруари.

 

Второ гласуване ще има на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Разузнаване“. Вносители са Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Красимир Ципов и Валентин Касабов (на 20 февруари). Приет на първо гласуване на 11 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4662 |21.05.2020 Депутатите избират нов омбудсман . 3| 4400 |14.05.2020 Депутатите се връщат към нормален ритъм на работа . 1| 5768 |11.05.2020 Диана Андреева: Защо говорим за 5 млн., разпределени по програми, и какво се случва с 6 млн. лв. от бюджета . 5| 7212 |07.05.2020 Росен Миленов: Вече 30 години депутатите са пионки на мръсните пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads