Реклама / Ads
1| 4949 |25.08.2021 НОВИНИ

Депутатите отложиха актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО. Бламираха ИТН за избора на нов шеф на БНБ

.
Източник: БГНЕС
Депутатите отложиха актуализацията на бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за четвъртък, 26 август. Това е вписано в програмата за работа на Народното събрание, която беше одобрена в началото на днешното пленарно заседание.
 

Според разчетите се предвиждат повече разходи в държавата за 1,8 млрд. лева, а те ще бъдат финансирани с допълнително събрани приходи. Така повече пари ще има за здраве, подкрепа на бизнеса и социални плащания на фона на разрастващата се нова COVID вълна.

 

Пред Българското национално радио по-рано днес председателят на комисията по труда и социалната политика в Народното събрание Георги Гьоков разкри, че има консенсус за актуализацията на бюджета.

 

„Около идеята за актуализиране на бюджета се оформи мнозинство. Необходимостта от актуализация на бюджета, с малки изключения в парламентарните групи, е консенсусна. Ясно е, че без актуализация, и да има средства, те не могат да се изразходват и служебните министри няма да имат правово и законово основание да правят тези разходи“, обясни той.

 

„В тази галопираща инфлация е много важно доходите да се запазят. Без да се актуализира бюджетът, има опасност 50-те лева, получавани от пенсионерите като кризисно подпомагане, да не могат да се изплащат след 1 октомври“, поясни Георги Гьоков.

 

От думите му стана ясно, че между първо и второ четене БСП ще внесе предложения, които според социалистите ще оставят повече пари на пенсионерите.

 

„И то ще бъде комбинация между увеличаване на тежестта на коефициента осигурителен стаж, каквото е предложението на служебното правителство, и преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от по-късна година“, добави депутатът.

 

Народното събрание се отказа да търси и управител на Българската народна банка (БНБ), за което настояваха депутати от „Има такъв народ“. Това се случи днес по време на редовното заседание на парламента по предложение на народния представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев и на Атанас Атанасов от „Демократична България“.

„За“ гласуваха 121 народни представители - от ГЕРБ, БСП, ДБ и ИБГНИ, с което предложението беше прието. „Против“ се обявиха 61-а народни представители от „Има такъв народ“, а „въздържали се“ гласуваха 23-а депутати от ДПС.

 

В програмата днес е предвидено изслушване на министъра на околната среда и водите и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3077 |25.08.2021 Димитър Данчев, БСП: Лакмусът за успеха на преговорите за редовен кабинет ще е актуализацията на бюджета . 0| 2711 |25.08.2021 Депутатите започват да нищят актуализацията на бюджета . 3| 3254 |24.08.2021 Депутатите приеха актуализацията на бюджета в комисия . 4| 36103 |24.08.2021 Депутатите предлагат: Пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават и социална добавка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads