Реклама / Ads
14| 3865 |20.05.2024 НОВИНИ

Пак обрат с пенсиите! Парламентарната комисия отхвърли увеличението с 11%. Парламентът решава утре

.
Комисията удари пенсиите, парламентът решава утре
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика с шеф Деница Сачева не прие Проект на Решение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет (НС) на Националния осигурителен институт (НОИ), да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11 процента.
 

"За" се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието.

 

Част от депутатите от комисията определиха днешното ѝ заседание, както и насроченото за утре заседание на парламента като "безсмислени".

 

Очаква се утре да се състои парламентарно заседание, на което депутатите да обсъдят казуса за осъвременяване на пенсиите.

 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че съгласно действащото законодателство, единственият орган, който изпълнява бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е НОИ и това 11 процентно осъвременяване се съдържа принципно и в разпоредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.


"От размера на пенсията зависи поредица плащания, които са гарантирани от държавата и в този смисъл няма хипотеза и не е съществувала хипотеза пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с различни размери", отбеляза още Лазаров.


"Няма никакви действия и законов механизъм, чрез който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати, каза още той. Компетентният орган е взел своето становище по предложение на министъра на труда и социалната политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%", допълни Лазаров.


Той уточни, че личното му мнение е, че „очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние“. Министерството на труда и социалната политика и НОИ винаги са прилагали стриктно нормативната уредба в областта на пенсиите и е действал принципът за по-благоприятно въздействие за пенсионерите, добави министърът, цитиран от БТА.


Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че действията на НОИ по повод подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на НОИ са традиционни и стандартни всяка година. Написала съм обстоятелствата, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, така, както е редно да се случи. Ако тази докладна записка беше прочетена внимателно, това щеше да бъде ясно на много от вас, както и на вносителите на настоящото предложение, но никой не ме потърси, за да се запознае с мотивите, добави тя. Експертите на НОИ и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и към момента те показаха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната записка е описано, че са в размер на 11% на база на прогнозни данни, посочи още Караиванова.


Мария Минчева, председател на НС на НОИ посочи, че Надзорният съвет се състои от равен брой представители на държавата от различни министерства и представители на социалните партньори. Днешното заседание на парламентарната комисия, след като вече Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването, също би могло да бъде обект на дискусия, каза още тя.


Миналата седмица Надзорния съвет на НОИ одобри увеличението на пенсиите да бъде с 11% .Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни тогава министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса. По думите му решението на Надзорния съвет е окончателно и той е органът, който управлява средствата на НОИ. Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, коментира още министърът.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2558 |20.05.2024 Адска жега в Индия: Температурите достигнаха близо 48 градуса . 0| 75432 |20.05.2024 Социалната комисия посече увеличението на пенсиите с 11 % . 6| 98468 |20.05.2024 Еврокомисията безкомпромисна за приемането от България на еврото . 1| 2506 |20.05.2024 Вижте верните отговори от втората матура по профилиращ предмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads