Реклама / Ads
14| 4715 |12.12.2014 НОВИНИ

Депутатите повериха комисията по култура и медии на Полина Карастоянова

.
От "Мрежа за свободно слово" заявиха, че са унижени и от новия избор
С 91 гласа "за", 19 "против" и 12 "въздържал се" парламентът избра депутата от Патриотичния фронт Полина Карастоянова за председател на комисията по културата и медиите. Тя поема поста след оставката на съпартиеца си Слави Бинев, срещу когото дейци на културата организираха протести.
Номинацията на Карастоянова беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ.

Петър Славов от Реформаторския блок поиска публична процедура за номиниране и изслушване на председателите на парламентарните комисии, каквато се прави за държавните органи, които Народното събрание контролира. Реформаторите са внесли и такава промяна в правилника на парламента.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подкрепи тази идея като път в правилната посока, но отбеляза, че тя е може да се приложи сега за Карастоянова.
Поли Карастоянова не притежава по-висока компетентност за поста от Слави Бинев.

Очевидно комисията не разполага с потенциала да излъчи достоен председател, затова изходът е да тя да бъде разпусната, гласи открито писмо на журналистическата организация „Мрежа за свободно слово", адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Членове на „Мрежата" са над 40 колеги, сред които Ирен Филева, Спас Спасов, Асен Йорданов, Спасиана Кирилова, Еми Барух, Иван Бедров, Марин Бодаков, Нели Огнянова.

„Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията, - пишат „Мрежа за свободно слово". - По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях.

Печално приключилият експеримент с избора на г-н Слави Бинев за председател на парламентарната Комисията по култура и медии може да бъде квалифициран единствено като акт на безцеремонно пренебрежение към обществения интерес. Номинацията на г-жа Поли Карастоянова за същия пост сега е тревожен рецидив на това ваше поведение.

Както в случая с г-н Слави Бинев, така и при номинацията на г-жа Поли Карастоянова заявяваме, че те са унизителен знак за отношението ви към експертните умения и професионализма в сферите на културата и на медите. Това не може да ни остави равнодушни.

Заявяваме също категоричната си убеденост, че г-жа Поли Карастоянова не притежава авторитета, който би и позволил да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за неманипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

Нещо повече - г-жа Поли Карастоянова не притежава и компетенциите, на които ние като професионална организация бихме могли да разчитаме за реализацията на идеите и проектите си.

Затова заявяваме, че в този свой състав парламентарната Комисия по културата и медиите явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател. При това положение ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация нейното официално разпускане.

Само по този начин Комисията ще може да бъде отново конституирана с избора на членове, които имат авторитет в културната и медийна общности. В противен случай тя ще работи формално и ще продължи да предизвиква напрежение."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4028 |10.12.2014 Депутатите с 25 дни ваканция по Коледа . 1| 3780 |09.12.2014 Депутатите заседават извънредно . 3| 3921 |08.12.2014 Депутатите приеха бюджет 2015 . 14| 4251 |05.12.2014 Има опит комисията по досиетата да се използва за „мокри поръчки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads