Реклама / Ads
2| 4264 |05.10.2017 НОВИНИ

Депутатите предлагат актуализация на офертите за изтребител

.
Източник: БГНЕС
Депутатите предлагат на Министерството на отбраната да върне на по-ранен етап процедурата за избор на нов боен самолет и да ревизира допуснатите пропуски. Те приеха в пленарна зала Доклад на временната комисия за целевите бойни изтребители.
 
Предвижда се Министерство на отбраната да изготви и след съгласуване с Министерството на финансите да внесе в Министерския съвет и в Народното събрание промяна на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход по проект за придобиване на нов тип боен самолет. Промяната следва да включва нова финансова рамка на плащането, която да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на въоръжените ни сили.

Също така депутатите предлагат да се актуализират основните варианти за реализация на проекта на базата на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение, включително и за новопроизведени самолети, и варианти да бъдат внесени за приемане в НС заедно с новата финансова рамка.

Оферти за бойни самолети бяха получени в МО от три страни - Швеция ("Грипен"), Италия ("Юрофайтер") и Португалия - с логистичен пакет от САЩ (F-16). Шведската фирма "Сааб" със самолет “Грипен“ бе класирана от служебното правителство първа, а португалската оферта с американска поддръжка за доставка на F-16 бе декласирана.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Румъния има осем самолета F-16 и е в процедура на закупуване на още 32. Той отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г. Цветанов изтъкна, че в Унгария и Чехия сделките за "Грипен" са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение, президентът се съобразил и там мачът бил приключен. По думите му в момента сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев го репликира, че и малките деца са разбрали, че България трябва да закупи F-16 и попита Цветанов защо не е дал пример и с "Юрофайтер". Маските паднаха, целият този цирк беше само за една фирма и България да закупи F-16, ами закупете ги, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4183 |29.09.2017 Магистрати от СГС предлагат Десислава Попколева за шеф на институцията . 1| 4473 |28.09.2017 Антон Тодоров "раздели" депутатите . 0| 4339 |27.09.2017 Депутатите ще приемат на второ четене промени във военния закон . 1| 4269 |20.09.2017 Депутатите си избраха членовете на следващия Висш съдебен съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads