Реклама / Ads
4| 3492 |16.12.2021 НОВИНИ

Депутатите приеха нов мораториум на цените на тока и парното

.
Източник: БГНЕС
Депутатите приеха нов мораториум върху цените на тока, парното и водата. Той предвижда замразяване на цените за срок от три месеца и половина. Така временно се изземват функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране за този период.
 

Това е втори опит на народните представители по темата. Вчера депутатите приеха предложението на ГЕРБ-СДС да бъде въведен мораториум върху цените. Решението обаче се оказа невъзможно, тъй като включваше замразяване на цените на нивата от 1 януари 2021 г. Тогава те бяха по-ниски от сегашните.

 

В гласуването участваха всички партии, освен ГЕРБ и ДПС. Преди обаче да се стигне до тези решения, между депутатите отново прехвърчаха искри.

 

„Не беше отчетено, че има нови цени от юли. Няма как за предходен период”, обясни Петър Куленски от „Продължаваме Промяната”. Заради това от партията поискаха втори шанс за мораториума. Но този път от ГЕРБ възразиха.

 

„Мъглата се раздуха. Стана ясно, че през тези три месеца те ще мислят за мерки. Аз питам има ли някакво отношение правителството към този въпрос, министър-председателят, министърът на енергетиката? Питам защо поне Лена Бориславова не дойде и да каже каква е тяхната концепция по въпроса. Тези неща не се правят във временна комисия. Те засягат всички български граждани. На второ място – не може така с лека ръка да правим мерки. Виждам как се приемат мораториуми и на следващия ден се променят. Кой ще носи отговорност за тези мерки? Временната комисия? Виждаме и друго – тръгнали сте след БСП. БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. И вчера бяхме обвинени, че едва ли не ние сме измисли мораториума. Слушахме господин Гьоков, слушахме Нинова и предложихме това, което те казват. И вие всички го приехте. После госпожа Лена Бориславова излезе и ви каза, че сте некомпетентни. Днес се предлага друго, което е сходно, но пак не се знае какво ще се прави”, заяви Тома Биков и призова министърът на енергетиката да дойде в Народното събрание и да каже какви мерки смята да предложи правителството.

 

„Припомням, че правителството е на два дни. Какво искате от министър на два дни? Дайте му време да си влезе в правомощията си напълно и когато се обяснявате, че ще дадете възможност на правителството, наистина го направете”, призова Любомир Каримански от „Има такъв народ”. 

 

„Учудвам се на вашата наглост в ситуацията, в която докарахте държавата - бизнесът да не може да си плаща сметките. Вие доведохте държавата до фалит”, заяви председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. А ДПС заявиха отново позицията си, че  мораториумът създава криза.

 

„С думата мораториум свалихте държавата до бананова република. Мораториум значи, че си се предал. От тази ситуация има поне 17 изхода още”, смята Рамадан Аталай и обвини депутатите, че са създали криза. Според него Народното събрание не трябва да се занимава с мораториум, а трябва да търси решение със законодателни промени. Спорът в пленарната зала измести фокуса на дебата - от цената на тока към бизнеса на депутатите.

 

„Който няма участие във ВЕИ, да стане прав”, призова Манол Генов от БСП. След като си седнаха на местата, на ГЕРБ им хрумна нова идея. Със съвет към управляващите.

 

„След днешния парламентарен ден обявете коледна ваканция, вие решете за колко време. Съберете се след това на Боровец, коалицията, Министерския съвет и прочетете Конституцията, закона за енергетиката, правилника на НС, за да вземете решение как ще управлявате и взимате решения. Свикайте ни отново, когато имате яснота как ще ни управлявате”, опита се да остроумничи Любен Дилов-син.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2911 |16.12.2021 „Продължаваме Промяната“ ще предложи начална и крайна дата за мораториума . 8| 3335 |16.12.2021 Васко Начев за мораториума: По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници . 3| 3409 |16.12.2021 Владислав Панев, ДБ: Мораториумът е ядрена опция . 2| 3351 |16.12.2021 Втори опит: Прегласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads