Реклама / Ads
0| 2459 |26.05.2024 НОВИНИ

Икономист: Отлагането на либерализацията на тока може да ни донесе наказателна процедура

.
Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт Източник: БГНЕС
Абсолютно предизборно поведение и буквално опит за манипулиране на темата е привикването на председателя на КЕВР Иван Иванов в парламента, защото само след няколко дни, през следващата седмица, Комисията ще публикува решението си за ценово решение.
 

Това мнение изрази пред БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

 

"Ако бяхме изчакали, щяхме да видим какво е решила КЕВР и да си спестим всички тези притеснения, нападки, обвинения, прогнози и заплахи и какво ли не. Депутатите могат да изслушват председателя на Комисията, но в крайна сметка предварителното му викане, за да се обясни какво смята да направи Комисията през следващия ценови период, всъщност подсказва политически натиск. Регулаторът е независим, избира се от парламента, но в тази си част за ценовото решение, би трябвало да има политическа независимост. А виждаме, че няма такава от парламента и от министъра на енергетиката", отбеляза Стайков.





По думите му политически натиск има и го доказва промяната на предложението на АЕЦ Козлодуй, след като първоначалното беше за 30% увеличение на цената на тока.

 

"Дружеството внася ценово предложение и след това излиза министърът и казва "ще внесат ново", очевидно има политически натиск. Търговското дружество трябва да се отчита на БЕХ. Проблемът е, че независимо ценовото предложение, което дружеството предлага, решението се взима от регулатора. Независимо какви цени иска съответното дружество, крайната дума е на регулатора. И затова нямаше причина министърът на енергетика да се намесва и да плаши хората", изтъкна специалистът.





И допълни: "България е транспонирала в тази част всички директиви и регламенти. Единственото, което остана и се отложи е пълната либерализация на пазара, за която не ясно какво се случва.  и ако продължаваме може да стигнем и до наказателна процедура."

 

Експертът бе категоричен, че интересите на потребителите винаги са на преден план и не се търси баланс с компаниите производители на ток. 

 

"И това става основно по политическа линия. Не бива НС да оказва влияние върху регулатора и министърът да казва с колко да се увеличи цената на тока. Така се връщаме около 2013 г, когато премиерът излизаше и казваше "следващата седмица регулаторът ще вземе еди какво си решение и той го взимаше", припомни Стайков за годините, в които цените на тока свалиха правителство.





Той коментира, че регулаторът изключва ТЕЦ Марица Изток 2, защото по закон не може да я включи.

 

"Но очаквам със заповед на министъра да се включи в енергийния микс. Отлагането на либерализацията е, защото няма механизъм, по който централата да работи. Министърът със заповед включва ТЕЦ-а, за да може обектът да работи. Ние имаме регулиран пазар и потребителите са защитени от свободните цени и в същото време със заповед на министъра се вкарва производство, което не може да включи енергията си на свободния пазар", добави икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2453 |26.05.2024 Украйна е свалила 12 ракети и 31 дрона по време на руски въздушни удари тази нощ . 35| 18019 |26.05.2024 Питане: Написал ли е гълъбът на мира Радев писмо на Путин да спре избиването на украинци? Томас Елиът и Джон Ленън . 2| 2661 |26.05.2024 Стана ясен новият Сливенски митрополит, вижте кой е той . 1| 11259 |26.05.2024 Юлиян Попов: Управлението на водата в България трябва драматично да се промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads