Реклама / Ads

2| 3414 |25.07.2019

Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари

.
Депутатите разшириха обхвата на мерките срещу изпирането на пари с приети на първо четене промени в законодателството, съобщава БТА. ”За” законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари гласуваха 78 народни представители, други 32 се въздържаха.

С измененията в обхвата на закона вече попадат и лица, които съхраняват, търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството. Това става в случаите, когато стойността на сделката възлиза или надвишава 10 000 евро.

 

В обхвата на законодателството са и лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна на виртуални и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги. С гласуваните на първо четене текстове се въвежда забрана за разкриване или поддържане на анонимни банкови сметки, сейфове или банкови сейфове на фиктивно име. 

 

Промяната в законодателството се налага във връзка с приетите от ЕК нови изисквания за намаляване възможностите за превенция и за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма. 

 

В мотивите към предложението се отбелязва, че ако въпросните изисквания не бъдат въведени в българското законодателство, това ще се отрази негативно на процеса по присъединяване към Валутния механизъм ERM и Банковия съюз.

По предложение на народния представител Дилян Димитров от ГЕРБ срокът за получаване на предложения между двете четения бе удължен. 

 

Иван Иванов от "БСП за България" коментира пред журналисти, че е необходимо законът да бъде прецизиран между двете четения. "Няма необходимия механизъм да бъде точно и ясно прилаган законът", коментира Иванов. 

 

Той бе категоричен, че по отношение на разширяването на кръга от лица, които трябва да докладват пред ДАНС за сделки, не е желателно "счетоводителите да бъдат превръщани в доносници". Поводът за опасението му е предвидената промяна, с която и счетоводителите попадат сред кръга от лица, които са длъжни да идентифицират клиентите си при установяване на търговски или професионални отношения при извършване на операция или сключване на сделка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Депутатите отхвърлиха президентското вето над отвореното финансиране на партиите 3| 3377 |24.07.2019 . Депутатите обсъждат промените в Изборния кодекс 1| 3291 |24.07.2019 . Депутатите казаха ”да” на договора за F-16 6| 3420 |19.07.2019 . Депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за концесиите 3| 3200 |18.07.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ