Реклама / Ads
3| 4031 |24.07.2019 НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха президентското вето над отвореното финансиране на партиите

.
В парламента Източник: БГНЕС
Мнозинството в Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев срещу отвореното финансиране на политическите партии.За повторната актуализация на държавния бюджет гласуваха 129 депутати от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и „Воля“. Против гласуваха 84 народни представители от БСП и ВМРО.
 

Йордан Цонев изрази несъгласие с мотивите на държавния глава и припомни, че до 2009-а политическите партии са били финансирани от бизнеса. Не се съгласи и с тезата, че даренията ще са пряко свързани с икономически интерес:

 

„По-добре държавна субсидия в достатъчен размер, а не в размер, какъвто предложи някое шоу“.

 

Антон Кутев от БСП изрази мнение, че ДПС са против ветото, защото получават финансиране от Делян Пеевски. Според Кутев връзката между даренията, които ще прави бизнесът, и политиката, която ще изиска, е неразривна:

 

„Но е против основите в държавата, в която живеем, и против народа, който по някакъв начин този човек от вашата партия управлява, защото той има много повече влияние върху съвременна България от министър-председателя“.

 

От патриотите се разделиха в позициите. От НФСБ заявиха, че без допълнително финансиране се обричат малките партии.

 

От ВМРО се обявиха против смяната на финансиране на партиите.

 

Менда Стоянова от ГЕРБ категорично заяви, че с публичността на даренията, ще е прозрачно кой коя политическа партия финансира.

 

По време на дискусиите БСП обявиха, че напълно подкрепят мотивите на президента и ще подкрепят ветото.

 

Филип Попов от левицата оспори отвореното финансиране на партиите:

„На практика се узаконява корупцията. Официално връщате държавата в онези тъмни мутренски времена, в които имаше държава в държавата. Защото тук старата поговорка ще е напълно в сила – който плаща, той поръчва музиката“.

 

 

Тома Биков от ГЕРБ напълно отхвърли мотивите на президента и ги окачестви като лицемерни: „Президентът казва, че 1 лев е абсолютно достатъчна субсидия за партиите, защото президентът не налага вето върху този текст. Ние ще отхвърлим ветото, защото твърдим, че 1 лев на глас не е достатъчна субсидия и то най-вече за по малките партии и партиите трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители като правят това по прозрачен начин“.

 

Днес в програмата на парламента е и окончателното обсъждане на промените в Изборния кодекс. Вчера правната комисия подкрепи предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване само за местните избори, като го върна за парламентарните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3856 |24.07.2019 Депутатите обсъждат промените в Изборния кодекс . 6| 4010 |19.07.2019 Депутатите казаха ”да” на договора за F-16 . 3| 3804 |18.07.2019 Депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за концесиите . 3| 3927 |17.07.2019 Депутатите ще изберат нов член на СЕМ от квотата на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads