Реклама / Ads
1| 4391 |26.04.2016 НОВИНИ

Депутатите решиха: Агитацията в кампания - само на български

.
Народното събрание препотвърди позицията си, че агитацията по време на предизборната кампания трябва да се води само и единствено на български език. Със 101 гласа ”за”, 28 -”против” и двама въздържали се дпутатите отхвърлиха предложената от ДПС поправка избирателите да бъдат убеждавани и на майчиния им език.
 
Четин Казак посочи, че според всички европейски стандарти този текст е дискриминационен и трябва да отпадне.
 
Димитър Байрактаров репликира, че от движението се опитват да заблудят народните представители, че това е едва ли не нарушаване на конституционни права. "В същата тази Конституция е записано, че изучаването на български език на всеки български гражданин е право и задължение. Това означава, че вашите избиратели няма как да не разбират и да не говорят български език. В противен случай бих си помисли, че вие сте привърженик на неграмотността", посочи Байрактаров.
 
Казак отговори, че от ДПС предлагат да отпадне една недопустима забрана. "Не съм съгласен, че българската Конституция задължава непременно предизборната кампания да се води на български език", каза той.
 
Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт предположи, че на някои от колегите му в парламента сигурно им е много трудно да говорят на български, след като майчиният им е турски. "Но все пак вие се опитвате и го правите. Нека го приключим този дебат", призова Ревизоро.
 
Новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че тук става въпрос за това доколко искаме да сме част от Европейския съюз и доколко искаме да бъдем равноправни граждани на ЕС. За целта трябвало предизборната кампания да се води и на различен от българския език.
 
Милен Михов от ПФ посочи, че "ДПС ни водят към двунационална държава, в която малцинствата се плавно се превръщат в мнозинства". Карадайъ определи думите му като внушение.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4998 |20.04.2016 Депутатите ще почиват 12 дни по Великден, народът - четири . 0| 4083 |14.04.2016 Депутатите решиха да се разсекрети докладът за КТБ . 0| 4238 |07.04.2016 Депутатите приеха патента за такситата . 0| 4393 |31.03.2016 Гласуването във ВСС ще бъде явно, решиха депутатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads