Реклама / Ads
0| 2216 |12.07.2024 НОВИНИ

Депутатите ще обсъдят правилата, по които работят

.
Източник: БГНЕС
Депутатите ще обсъдят проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Това е първа точка в програмата на парламента за днешното пленарно заседание.
 

Проектът на правилник беше изготвен от специално създадена временна комисия. Той предвижда в парламента да се създаде Комисия по демографската политика, децата и семейството. Комисията по труда, социалната и демографската политика вече ще бъде само Комисия по труда и социалната политика. Досегашната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта ще бъде Комисия по въпросите за младежта и спорта, предаде БТА.





Комисиите по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси, прие временната комисия за изработване на парламентарен правилник.

 

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това се предлага да има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите. Решение за създаване на временна комисия ще може да се приема не по-късно от два месеца преди датата на избори за Народно събрание.

 

За образуване на парламентарна група са необходими минимум 10 депутати, прие още временната комисията за правилника. Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

 

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.





Временната комисия за правилника първо прие, а след това прегласува и отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения и да нямат право да използват служебни автомобили за времето от откриване на предизборна кампания за парламентарни избори до свикване на новоизбраното Народно събрание. Финалният дебат по текстовете предстои в пленарната зала.  

 

В дневния ред на днешното заседание е предвиден и парламентарен контрол. На въпроси и питания на депутатите ще отговарят служебните министри Мария Павлова, Галя Кондева, Георги Тахов, Георги Гвоздейков, Петко Николов, Владимир Малинов, Калин Стоянов, Найден Тодоров и Виолета Коритарова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3932 |12.07.2024 ISW: Руските власти са планирали да убият водещи фигури в европейската отбранителна индустрия . 1| 2285 |12.07.2024 Времето остава горещо . 0| 2801 |11.07.2024 Голям пожар гори в Одрин край границата с България, има пострадали огнеборци . 7| 6518 |11.07.2024 Кремъл знае, че дори най-зловещите тактики няма да сломят Украйна. Затова се насочва към ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads