Реклама / Ads
5| 2828 |22.11.2021 НОВИНИ

Der Standard: Радев позиционира себе си като смел борец срещу корупцията

.
С ясно мнозинство настоящият президент на България Румен Радев спечели втори мандат н изборите в неделя. Бившият генерал подкрепен от левицата надделя на балотажа срещу ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков със съответно близо 64% и 66% от гласовете според екзитполовете на две социологически агенции. Кандидат-президентът Герджиков призна поражението си още преди официалните резултати да бъдат обявени от Централната избирателна комисия.
 

Победата на Радев бе очаквана след резултатите от гласуването на първи тур, но ниска избирателна активност наложи провеждането на балотаж седмица по-късно. Миналата седмица българите гласуваха и за парламент, а така наречените "партии на протеста" са готови да съставят правителство. Тъкмо те подкрепиха Радев в битката за "Дондуков 2". Победата му е пореднто предизвикателство в лагера на бившия премиер Бойко Борисов, който играеше ключова роля за политическите събития в страната над десетилетие.

 

Корупцията - основната тема на изборите 

 

Според предварителните данни на социологическите агенции избирателната активност бе под 40% - дори по-ниска от тази на първи тур седмица по-рано. Въпреки това легитимността на вота не е под въпрос. 

 

Румен Радев позиционира себе си като смел борец срещу корупцията в страната по време на предизборната кампания. Президентът застана на страната на протестиращите срещу корупцията при управлението на Борисов през лятото на 2020 г., а сега трябва да работи в тясно сътрудничество с евентуалното ново правителство. 

 

В седмицата между първи и втори тур двамата претенденти в президентската битка се изправиха един срещу друг в един единствен телевизионен дебат. Основната тема бе именно борбата с корупцията. И Радев, и Герджиков се изказаха в подкрепа на широкообхватна съдебна реформа. Настоящият президент няколко пъти е говорил за промени в Конституцията, но не дава подробности. 

 

Сложните отношения с Република Северна Македония 

 

Ректорът на Софийския университет подозира други амбиции в настоящия държавен глава. Герджиков обвини няколко пъти в рамките на кампанията Радев, че се опитва да промени устройството на държавата и да я превърне в президентска република. 

Тема бе и взривоопасният въпрос с членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. И Герджиков, и Радев са на едно мнение - подкрепят досегашната позиция на България. Според думите им Скопие трябва да се придържа към подписания през 2017 г. Договор за добросъседство и да не толерира езика на омразата срещу България, както и да се въздържа от каквито и да било териториални претенции.

 

Близостта на Радев с Русия 

 

По време на предизборния дебат изказване на Радев стана повод за дипломатическо напрежение между София и Киев. Президентът се изказа за Крим като заяви, че в момента това е руска територия. Самият Радев спечели изборите през 2016 г. с подкрепата на социалистите - бившата комунистическа партия. Президентът се смята за близък до Русия и често е критикувал санкциите на ЕС срещу Москва като е посочвал, че те са "неефективни". 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2966 |22.11.2021 Очаквано: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС . 2| 2811 |22.11.2021 Чавушоглу поздрави Радев за победата . 5| 3068 |22.11.2021 При 100% обработени протоколи: Радев печели изборите с двойна преднина . 16| 39503 |22.11.2021 Политолог събуди ГЕРБ с кофа студена вода: Плевнелиев не беше избран с много повече гласове от Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads