Реклама / Ads
16| 39525 |22.11.2021 НОВИНИ

Политолог събуди ГЕРБ с кофа студена вода: Плевнелиев не беше избран с много повече гласове от Радев

.
Георги Киряков, Росен Карадимов, Стойчо Стойчев Източник: стопкадър, bTV
Да припомним 2011 г. Росен Плевнелиев с колко гласа спечели балотажа – 1,6 млн. Това означава ли, че е бил с ниска легитимност. Категорично не съм съгласен с твърденията на ГЕРБ, че ни престоят трудни времена, защото била ниска легитимността на президента Радев. Това заяви в ефира на bTV политологът Георги Киряков по повод тезата на партията на Бойко Борисов, че Радев е преизбран с много малко гласове.
 

Справка в Централната избирателна активност показва, че издигнатият от ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев е избран на балотаж с 1 698 136 гласа, а на база 99% обработени протоколи Радев е преизбран за втори мандат с 1 537 347 гласа.

 

По думите му тенденцията е към залез на партия ГЕРБ и излизането й от властта.

 

Според доц. Стойчо Стойчев интересен бил въпросът защо близо 1 млн. души по-малко са упражнили правото си на глас на тези избори спрямо традиционно гласуващите.

 

„Дали заради умора, дали заради демотивация, или както твърдят феновете на вътрешния министър Бойко Рашков, че това са били купени гласове, които той в момента е спрял да отидат да гласуват. Ако 1 млн. са били купените гласове, в каква система живеем и какво ще правим с тях оттук нататък“, попита Стойчев.

 

Типично по негов стил той не пропусна да атакува новия-стар празидент: „Хубаво е да кажем, че от днес имаме ново лице на статуквото, което се казва Румен Радев“.


Политологът Росен Карадимов е на мнение, че процесът на промяна е започнал от 2016 г., когато ГЕРБ изгуби президентските избори, а Радев спечели първи мандат.

 

„Очевидна е тенденцията да се затвърждава мнозинство на промяната. Въпросът е защо трябваше да чакаме до ноември, след като можеше да се случи още април или юли“, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 40352 |22.11.2021 Гербери цъфнаха по всички медии след съкрушителната загуба на Герджиков. Нали беше независим? . 14| 4482 |22.11.2021 Гълъбова: Защо сега да се свръхконцентрира власт? А при Пленвелиев? А 12 години премиерска република при ГЕРБ? . 6| 3964 |21.11.2021 Гласовете за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС. За Радев са гласували ”партиите на промяната” . 5| 4481 |21.11.2021 Журналист: Радев спечели - ГЕРБ и ДПС са изцяло извън борда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads