Реклама / Ads
6| 3128 |18.11.2021 НОВИНИ

Не дебатът, а активността ще реши балотажа, смятат анализатори

.
Решаващата роля за изходът от президентските избори ще има не дебатът между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков довечера, а избирателната активност. Около тази теза се обединиха двамата анализатори Кънчо Стойчев и Георги Харизанов броени дни преди балотажа в неделя. И двамата обаче заговориха за електората на ГЕРБ и ДПС и ключовата роля, която това би имало.
 

"Президентският дебат довечера може би няма да доведе до големи обрати в подкрепата към кандидат-президентите. Важна е избирателната активност и доколкото подкрепата на “срутващите се” партии ще е достатъчна за Радев и дали демотивираните електорати на ГЕРБ и ДПС ще подкрепят Герджиков", посочи Харизанов.

 

“Не дебатът ще изиграе ключова роля, а активността. Всеки може да направи лесните сметки - да събере гласовете на ГЕРБ и ДПС и обратните гласове. Ако 2 милиона гласуват, по-трудно може да се предвиди какви ще са резултатите. Иначе изненада може би няма да има - през последните 2 г. настроенията в България не са се променили. Запазва се 2:1 срещу бившите управляващи и последните избори го показват. България все още решава този въпрос и затова вероятно преднината на Радев ще се окаже решаваща", смята Стойчев.

 

За съставянето на евентуално бъдещо правителство Стойчев вижда големи шансове. Според него и четирите партии в лицето на “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” осъзнават, че ако сега провалят мандат, това би било политическо самоубийство за тях. Коментарът идва с оглед на лошите резултати, които и трите формации (с изключение на победителите от изборите в лицето на ПП) отчетоха.


“Надявам се, че партиите са извлекли поука от предишните два неуспешни опита, а именно – трябва да загърбят егото си. “Продължаваме Промяната” ще успее, само ако не повтори тази ключова грешка, която се повтори вече два пъти”, добави той.
Харизанов обаче акцентира, че партии с падаща подкрепа трудно могат да създадат управление с дълъг мандат. Освен това създателят на Института за дясна политика, известен като “институтът на ГЕРБ” отправи и остри критики към служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Според него неприемливо би било да го поканят като част от редовен кабинет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4839 |17.11.2021 Мая Манолова: Ще оставим ли Турция да реши кой ще е български президент? Или ще подкрепим достойния Радев . 14| 3067 |17.11.2021 Янев: Предотвратихме грозните явления на вота в неделя. Активността бе притеснително ниска - бъдете активни . 2| 3372 |16.11.2021 ВАС отсече: ”Подпорната стена” на Алепу е с нищожно строително разрешително . 10| 4599 |15.11.2021 Панов решил да е сам шеф на щаба си. Не предложил идеи за съдебна реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads