Реклама / Ads
6| 3131 |18.06.2024 НОВИНИ

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме

.
Проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор Източник: БГНЕС
"ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство." Това мнение изрази пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев".
 

"Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат, тъй като много малко хора гласуваха изобщо на последните избори. Но в същото време те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от всички политически партии, като общо депутатите им са 115 и почти сами имат мнозинство", обясни ученият.


По думите му в момента всичко зависи от ИТН:





"Това е най-вероятният партньор, а и само те не са направил стъпка назад, отказвайки по някакъв начин да сътрудничи и да се яви на срещата с ГЕРБ". 

 

Анализаторът счита, че е силно вероятно ИТН да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС:

 

"Ще го обявят, че е в името на стабилността, а за самото правителство ще измислят по-благовидна формула, примерно - експертно".


Интелектуалецът допусна ИТН "да се фръцнат" и тогава да се търси с втори или с третия мандат правителство с частична подкрепа от БСП, от "Величие" или от отделни депутати.





"Очаквам БСП да не промени поведението си, за да избегнат обвиненията в безпринципност, след като вече Корнелия Нинова не е лидер. А от друга страна очакват президентът да им връчи на тях третия мандат, ако евентуално се стигне до това да се прави правителство на националното спасение", посочи проф. Вацов и бе категоричен, че този вариант е малко вероятен, а и той не вярва Румен Радев да връчи на БСП третия мандат този път.

 

Според специалиста оставането в опозиция би трябвало "да поизчисти малко физиономията на ПП-ДБ, което кампанията не успя да направи":

 

"Някакъв вид вътрешна трансформация те вероятно трябва да претърпят.  Вероятно Радан Кънев е прав, но това сега не може да се прогнозира. ... Много е трудно да се излъчи обща политика, това е коалиция в коалицията. Радан Кънев е силен лидер и може би прави политическа заявка, че би лидирал един процес на преобразуване и трансформация на този сложен политически субект в нещо по-хомогенно  и по-консолидирано, както преди Иван Костов направи с ОДС. Радан Кънев има качествата, но няма предпоставките да направи това".





Политтехнолозите на Румен Радев се целят в негласуващите и в електората на радикалите, т.нар. популисткото ляво-дясно, отбеляза анализаторът и уточни:

 

"Има много желаещи за проект на Радев - негови министри от служебните правителства, които той успя да придърпа към себе си, леви интелектуалци, гравитиращи около някогашното списание "Аспекто", социолози около агенция "Галъп".

 

Проф. Вацов е убеден, че евентуален проект на президента Радев ще срещне сериозен отпор от политическите формации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2636 |18.06.2024 Нургюл Салимова гони нормата си за гросмайстор за мъже . 0| 2494 |18.06.2024 Броени дни до първия Фестивал на драконовите лодки в Русе . 2| 2686 |18.06.2024 Най-отдалеченият от Земята обект - „Вояджър 1“ направи нов контакт от междузвездното пространство . 2| 2481 |18.06.2024 Срещата между ГЕРБ-СДС и БСП пропадна. Социалистите не дойдоха за разговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads