Реклама / Ads
5| 3358 |04.02.2023 НОВИНИ

Десетки българи не успяха да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев в Скопие

.
Десетки български граждани не успяха да пристигнат в гр. Скопие, за да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев. Причината, според официалните власти в РСМ, била срив системата за граничния контрол заради токов удар. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Интересно е, че системата е работела безотказно за тези, които искат да напуснат РСМ, но не и за хората, които искат да влязат в страната. Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в югозападната ни съседка беше съпроводено едновременно с напрежение и разочарование.
 

На пресконференция преди обед министърът на вътрешните работи заяви, че се очаква  групата от България, която ще посети църквата "Свети Спас", където се намира гробът на Гоце Делчев, ще бъде между 100 и 150 човека. В 14.30 часа българско време на място пристигнаха министрите Иван Демерджиев и  Асен Меджидиев, посланика ни в гр. Скопие Ангел Ангелов и още пет-шест представители на български институции. Венци и цветя пред националния герой  македонските и български държавници поднесоха поотделно, в различно време: "На нас ни беше даден слот в 13,30 ч., ние го спазихме, дойдохме, направихме всичко, което е необходимо по начина, по който беше разрешено", каза министър Демерджиев.

 

Вътрешният министър на България посочи, че драконовските мерки за сигурност в Скопие не са гарантирали онова, което стотици българи са искали и очаквали: "Аз не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими, защото отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Всъщност, сигурността означава всички, които искат да дойдат, спокойно да могат да почетат паметта на Гоце Делчев. Има данни, за съжаление, че редица български граждани бяха възпрепятствани на границата това да се случи."

 

Сред множеството граждани, които не успяха да се поклонят пред Гоце Делчев е и депутатът от "Възраждане" в 47-ия и 48-ия парламент Ангел Георгиев. Той е бил задържан на границата с Република Северна Македония заедно с още двама български граждани. За това съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов. Това се е случило около 14 часа днес. Костадинов каза, че за това е уведомен министър Демерджиев.

 

Според Демерджиев хората са стояли с часове на граничните пунктове, имало е и сериозно напрежение: "Аз получих обяснение от министъра, че има срив, токов удар на КПП-тата. За да няма такива проблеми за в бъдеще, разпоредих незабавно и са подготвени три генератора, които ще бъдат дарени от МВнР в понеделник. Те ще бъдат дарени за точно тези три КПП-та, за да няма подобни проблеми за в бъдеще, но за съжаление проблемът беше само в едната посока. Това направи много неприятно впечатление, че проблемът беше само на влизане в Република Северна Македония. Подобно поведение е неприемливо".

 

След посещението си в Скопие министрите Демерджиев и Меджидиев отпътуваха за Благоевград, за да се поклонят  пред мемориала-костница на Делчевия род в централния храм на града, от който произхожда Гоце Делчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3582 |04.02.2023 Трима българи са арестувани в РСМ . 2| 3123 |04.02.2023 Moody's потвърди кредитния рейтинг на България . 2| 3084 |04.02.2023 Демерджиев от РСМ: Има данни за спрени българи на границата за честването на Гоце Делчев . 0| 3148 |04.02.2023 Започват честванията в памет на Гоце Делчев в България и РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads