Реклама / Ads
2| 2889 |23.11.2022 НОВИНИ

Десилава Атанасова от ГЕРБ: Без тъмни стаички, преброяването ще е с видеонаблюдение

.
Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС каза, че подкрепят българите да избират начинът на гласуване чрез машина или на хартия. Атанасова посочи, че остава предложенията на Демократична България машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които се предават в РИК, в ”Информационно обслужване” и ЦИК.
 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че освен машинното гласуване ще има и такова с хартиена бюлетина. Тя ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на извършване на преброяването. 

 

Отпадат тъмните стаички, като гласуването ще се извършва само зад параван. Атанасова посочи, че е постигнат баланс, въпреки че тя определи като незаконно предложението на Продължаваме промяната и Демократична България да има временна комисия, която да обсъжда тези решения.

 

Разписките ще бъдат бюлетина от машинно гласуване. Те ще бъдат с QR код и ще бъдат от защитена хартия, по начин, който не може да се манипулира или разпечатва от никъде. Освен това ще бъдат с печат с СИК. Бюлетините ще се преброяват заедно с бюлетините от хартиено гласуване и ще влязат в един протокол. Сумираните данни ще се записват на техническото устройство ще придружават бюлетините, протокола в РИК и СИК, за да има контрол.

 

Десислава Атанасова посочи, че се надгражда контролът и доверието в изборния процес. Атанасова уточни, че Общественият съвет към ЦИК ще остане. И добави, че според нея няма нужда от преброителни центрове. Затова е осигурено видеонаблюдение и записи, които да се съхраняват на сървъри, при броенето от СИК. По този начин ще се следи стриктно преброяването и ще е достъпен по всяко време на сървър, ако се появят някакви съмнения, коментира още тя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3721 |23.11.2022 Надеждата умира последна! Атанасова още вярва в първи мандат . 8| 3328 |18.11.2022 Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС към ДБ и ПП: Вие сте несъстоятелни . 5| 3242 |16.11.2022 Даниел Митов, ГЕРБ: Разговорите с ДБ не минаха никак зле . 0| 3413 |09.11.2022 Карадайъ гневен на ГЕРБ: Помним и други министри, които превръщаха полицията в партийна милиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads